217 Евдора

астероид

217 Евдора (ознака за мала планета: 217 Евдора) е голем астероид[1].

217 Евдора
Откривање
ОткривачКоџа
Откриено30 August 1880
Ознаки
Изговор/jˈdɔərə/
А914 РА
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 31 јули 2016 година (JD 2457600,5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување130.48 yr (47657 d)
Афел3.75541 ае (561.801 )
Перихел1.98080 ае (296.323 Gм)
2.86811 ае (429.063 Gм)
Занесеност0.30937
4,86 год (1774,2 г)
17.57 км/с
349.290°
0° 12м 10.49с / ден
Наклон10.5165°
162.594°
155.320°
Физички особености
Димензии66,24 ± 2,3
Маса(1.52 ± 0.06) × 1018 kg
Средна густина
8.98 ± 0.65 g/cm
25.272 h (1.0530 d)25.253 ± 0.003 хр
0,0484 ± 0,004
Ц
9.80
Орбита на астероидот Евдора и неговата положба во Сончевиот Систем

Откриен е од францускиот (корзикански) астроном Жером Ежен Коџа на 30 август 1880 година, во Марсеј, Франција.

Тоа било неговото четврто откритие на астероид и е именувано по Евдора, хијада во грчката митологија.

Веројатно има состав сличен на јаглероден хондрит.

Во 2007 година, една студија покажа дека ротира на секои 25,253 ± 0,003 часа, врз основа на светлинска крива податоци.

Светлинската крива генерирана од фотометриски набљудувања во Пулковска опсерваторија, дава соодветен вртежен период од 25,253 ± 0,002 часа и варијација на осветленоста од 0,22 ± 0,04 во ) големина.

Погледни уште уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди