20 јуни (починале)

список на статии на Викимедија
1527  Николо Макијавелииталијански политичар, дипломат, писател и воен стручњак.
1888  Јоханес Цукерторт — германски шаховски мајстор.
1933  Клара Цеткин — познат политички работник на германското и на меѓународното социјалистичко движење, писателка и публицистка.
1993  Ѓерѓ Шароши — унгарски фудбалер.
1995  Емил Чоран — романски филозоф и есеист.
2002  Асен Групче — македонски правник.