1 март (починале)

список на статии на Викимедија
1643  Џироламо Фрескобалдииталијански оргулар и композитор, најголем мајстор на органа во своето време.
1911  Јакоб Хенрик вант Хофхоландски хемичар, добитник на Нобеловата награда за хемија (1901).
1952  Грегори Ла Кава — американски филмски режисер.
1971  Франтишек Хрубин — чешки писател.
1980  Дикси Дин — англиски фудбалер.
2021  Златко Крањчар — хрватски фудбалер.
2023  Жист Фонтен — француски фудбалер.
2024  Акира Торијама — јапонски автор на манга стрипови.