15 јули (починале)

список на статии на Викимедија
1291  Рудолф I Хабсбуршкигермански цар и оснoвач на династијата на Хабсбурговците.
1890  Готфрид Келер — швајцарско-германски писател.
1904  Антон Павлович Чеховруски раскажувач и драмски писател.
1929  Хуго фон Хофманшталавстриски писател.
1939  Зинаида Рајх - руска и советска глумица, сопруга на Сергеј Есенин и на Всеволд Меерхолд.
1941  Валтер Рутмангермански експериментален режисер.
1941  Аугуст Цесарец — хрватски писател.
1944  Вера Циривири - Трена — македонска партизанка, учесничка во напредното работничко движење и во НОБ.
1997  Џани Версачеиталијански моден творец.