15 декември (починале)

список на статии на Викимедија
1025  Василиј II Македонецотвизантиски цар.
1675  Јан Вермер — холандски сликар.
1890  Бикот што седииндијански поглавар на племето Сиукси.
1944  Глен Милер — американски музичар, продуцент и композитор.
1966  Волт Дизни — американски аниматор и филмски продуцент, творец на современиот цртан филм.
1997  Борислав Михајловиќ - Михиз — српски писател и критичар.
2004  Гого Ивановски — македонски писател.
2011  Кристофер Хиченс — англиски новинар и општественик.