Кристофер Хиченс

Кристофер Ерик Хиченс (англиски: Christopher Eric Hitchens; 13 април 1949 - 16 декември 2011) — англиско-американски писател и новинар. Пишуваше како колумнист и книжевен критичар во списанијата The Atlantic, Vanity Fair, Slate, World Affairs, The Nation, Free Inquiry, и во други разновидни медиуми.

Кристофер Хиченс
Кристофер Хиченс во 2007 година
Занимањеписател; новинар, активист, коментатор
НационалностБританија / САД
Апсолвент наБалиол Колеџ, Оксфордски универзитет
Жанрполемики, новинарство, есеи, биографија, книжевна критика

Филмографија

уреди
  • Ангел на пеколот (Hell's Angel) (1994; автор, раскажувач)- телевизиски документарец
  • Дијана: Оплакувањето потоа (Diana: The Mourning After) (1998; автор, раскажувач) - телевизиски документарец
  • Судењата на Хенри Кисинџер(The Trials of Henry Kissinger) (2002; интервијуиран) - документарен филм
  • Hidden in Plain Sight (2003) (интервјуиран)
  • Koнфронтирајќи на Ирак: Конфликт и надеж (Confronting Iraq: Conflict and Hope) (2005; interviewed)
  • Рај на Земјата: Подемот и падот на социјализмот (Heaven on Earth: The Rise and Fall of Socialism) (2005; интервјуиран)
  • Дискусија со Ричард Доукинс: „Четирите јавачи„ (Discussions with Richard Dawkins: "The Four Horsemen") (2008; дискутант) 2 x 60 минутни епизоди
  • Колизија: „Дали е христијанството ДОБРО за светот?„ (Colission: "Is Christianity GOOD for the World?") (2009; субјект, дискутант) - реалити документарец

Наводи

уреди
  1. Christopher Hitchens In Depth. Book TV. Sunday, 2 септември 2007. List of writers can be seen @ 1:13:10.