157 Дејанира

астероид

157 Дејанира (ознака за помала планета: 157 Дејанира) е астероид од Астероиден појас главен појас откриен од Алфонс Борели на 1 декември 1875 година и именуван по воинствената принцеза Дејанира во грчката митологија ( Δηιάνειρα на грчки). По него е именувано семејството Дејанира астероиди[1].

157 Дејанира
157Dejanira (Lightcurve Inversion).png
Тродимензионален модел на 157 Dejanira врз основа на неговата светлосна крива.
Откривање
ОткривачА. Борели
Откриено1 декември 1875 година
Ознаки
Изговор/dɛəˈnaɪrə/
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 31 јули 2016 година (ЈД 2457600,5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување111.13 год(40590 д)
Афел3.0852 ае (461.54 )
Перихел2.07801 ае (310.866 Gм)
2.58161 ае (386.203 Gм)
Занесеност0.19507
4.15 година (1515.1 г)
18.36&нбсп;км/с
312,135°
0° 14м 15.396с / ден
Наклон12.160°
62.070°
46.282°
Земјино НРОП1.11241 ае (166.414 Gм)
Јупитерово НРОП2.16656 ае (324.113 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3.366
Физички особености
Димензии19.1&нбсп;км/с
Маса7.3×1015
Средна густина
2.0 g/cm3
Екваториска површ. гравит.
0.0053 м/с²
0.0101 км/с
15.825 h (0.6594 d)
0.10
Температура~173 К
11.2

Фотометриски набљудувања на овој астероид беа направени на почетокот на 2009 година во опсерваторијата Орган Меса во Лас Крусис, Ново Мексико. Добиената светлосна крива покажува синодичен период на ротација од 15,825 ± 0,001 часа.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди