14 јануари (починале)

список на статии на Викимедија
1742  Едмунд Халеј — англиски астроном и геофизичар.
1833  Готлоб Ернст Шулцегермански скептички филозоф.
1945  Густав Касел — шведски економист.
1957  Хемфри Богарт — американски глумец.
1986  Дона Рид — американска филмска и телевизиска артистка.
2017  Саша Николовски - Ѓумар — мекедонски диригент.
2019  Павел Адамович — полски политичар.