12 Викторија

астероид

12 Викторија 674 / 5000 (ознака за помала планета: 12 Викторија) е голем главен појас астероид, кој орбитира околу Сонцето со период од 3,56&nbsp ;години и ексцентричност од 0,221. Станува збор за камен (S-тип) астероид, со ширина од околу 112–124 км со албедо од 0,18 и период на ротација од 8,66 часа. Викторија била забележана како окултирање ѕвезда трипати од нејзиното откривање. Радар и интерферометрија на дамки покажуваат дека обликот на Викторија е издолжен и се сомнева дека е бинарен астероид, со месечина со неправилна форма[1].

12 Викторија 12 Victoria symbol (fixed width).svg
12 Victoria VLT (2021), deconvolved.pdf
Откривање
ОткривачЏон Расел Хајнд
Откриено13 септември 1850 година
Ознаки
Изговор/vɪkˈtɔəriə/
Наречена по
Викторија (латински: Uictōria)
Главен појас
Орбитални особености„JPL Small-Body Database Browser: 12 Victoria“ (2008-11-06 last obs). Посетено на 8 април 2016.</ref>
Епоха 13 јануари 2016 година (ЈД 2457400,5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување60430 days (165.45 yr)
АфелПредлошка:Конвертирај
ПерихелПредлошка:Конвертирај
Предлошка:Конвертирај
Занесеност0.22108
3.56 год (1302.0 г)
19.50 km/s
161.809°
0° 16м 35.429с / ден
Наклон8.36859°
235.482°
69.5103°
Земјино НРОПКонвертирај
Јупитерово НРОПКонвертирај
Јупитеров Тисеранов параметар3.522
Физички особености
Димензииc/a = Предлошка:Вал
Масавал
0.0596 km/s
0.167 (calculated)
0.1765 ± 0.010
Температура~178 К
Астероид од типот S
8.68„AstDys (12) Викторија Ефемеридес“. Оддел за математика, Универзитетот во Пиза, Италија. Посетено на 26 јуни 2010.</ref> to 12.82
7.24
0.188" to 0.04"

Оваа мала планета била откриена од англискиот астроном Џ. Р. Хинд на 13 септември 1850 година. Викторија официјално е именувана по римската божица на победата, но името исто така ја почитува Кралицата Викторија. Божицата Викторија (Најк за Грците) била ќерка на Стикс од Титан Палас. Поклопувањето со името на тогашната кралица предизвикало доста контроверзии во тоа време, и Б. А. Гулд, уредник на престижниот Astronomical Journal, го усвои алтернативното име ''Clio (сега се користи од 84 Klio), предложено од откривачот. Сепак, В. Ц. Бонд, од Обсерваторијата на колеџот Харвард, тогаш највисокиот авторитет за астрономија во Америка, сметаше дека митолошкиот услов е исполнет и затоа името е прифатливо, и неговото мислење на крајот преовлада[2].

Модел на 12 Викторија направен со светло-крива инверзија

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди