106 Дионаастероид од Главниот астероиден појас откриен на 10 октомври 1868 година од страна на Џејмс Крејг Вотсон.

106 Диона
Орбита на астероидот 106 Диона
Откривање
ОткривачЏејмс Крејг Вотсон
Откриено10 октомври 1868
Ознаки
 
Главен астероиден појас
Орбитални особености
Епоха 31 декември 2006 (JD 2454100.5)
Афел556.376 Gm (3.719 ае)
Перихел391.585 Gm (2.618 ае)
473.981 Gm (3.168 ае)
Занесеност0.174
2059.923 d (5.64 a)
16.61 km/s
161.899°
Наклон4.616°
62.400°
329.534°
Физички особености
Димензии146.6 km
Маса3.3×1018 kg
Средна густина
? g/cm³
0.0410 m/s²
0.0775 km/s
? d
Албедо?
Температура~156 K
Спектрален тип
G
7.41

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди