(90568) 2004 GV9

астероид

(90568) 2004 GV9заднептунец кој бил откриен на 13 април 2004 година од Блиско Земјиното астероидско следење.[1] Тој е наведен како кубевано од Центарот за мали планети.[2] Откриен е на 13 април 2004 година од Блиско Земјиното астероидско следење. Набљудувано е четириесет и седум пати, со слики од претходните податоци од 1954 година.[4] Телото има орбитален период од 273,88 години. Неговото максимално можно растојание од Сонцето (афел) е 45,62 АЕ, а најблиското (перихел) е 38,7 АЕ, а моментално 39,7 АЕ од сонцето. Има наклон од 21,9718, и ексцентричност од 0,082.

(90568) 2004 GV9
Фотографија од Вселенскиот телескоп Хабл, со 2004 GV9, направена во март 2010 година
Откривање[1]
ОткривачБЗАС/NEAT
Откриено13 април 2004
Ознаки
Кубевано (ЦМП)[2]
Одвоено (ДЕП)[3]
Орбитални особености[4]
Епоха 13 јануари 2016 (ЈДD 2457400.5)
Параметар на неодреденост 2
Лак на набљудување22031 денови (60.32 години)
Афел45.618 ае (6.8244 )
Перихел38.7281 ае (5.79364 Tм)
42.173 ае (6.3090 Tм)
Занесеност0.081681
273.88 години (100034 д)
34.6030°
0° 0м 12.956с / day
Наклон21.9718°
250.6142°
293.200°
Земјино НРОП37.7917 ае (5.65356 Tм)
Јупитерово НРОП33.6786 ае (5.03825 Tм)
Физички особености
Димензии680 ± 34 km[5]
5.86 h (0.244 d)
5.86 h[4]
0,077+0,0084
0,0077
[5]
BR[5]
B−V=0.95,
V−R=0.52[6]
B0−V0=0.843[7]
19.9[8]
4,25 ± 0,04[5]
4.0[4]

Астрономот Мајкл Браун проценува дека е многу веројатно џуџеста планета.[9] Дијаметар од 680 ± 34 е утврден од комбинираните набљудувања на вселенските телескопи Хершел и Спицер.[5] Танкреди забележува дека анализата на светлосна крива-амплитуда покажува само мали отстапувања, што наведува дека (90568) 2004 GV9 би можел да биде сфероид со мали албедски дамки и оттука е џуџеста планета.[10] Сепак, неговото ниско албедо наведува дека никогаш повторно не се појавило и затоа е малку веројатно да има планетарна геологија.

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Spahr, Timothy B. (14 април 2004). „MPEC 2004-G32 : 2004 GV9“. IAU Minor Planet Center. Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Посетено на 2010-01-06.
  2. 2,0 2,1 „MPEC 2009-R09 : Distant Minor Planets (2009 SEPT. 16.0 TT)“. IAU Minor Planet Center. 4 септември 2009. Посетено на 20 јуни 2023.
  3. Marc W. Buie. „Orbit Fit and Astrometric record for 90568“ (9 јуни 2004 користејќи 46 од 47 набљудувања). SwRI (Space Science Department). Посетено на 20 јуни 2023.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 „JPL Small-Body Database Browser: 90568 (2004 GV9)“ (11 април 2011-04-11 последно набљудување). Посетено на 20 јуни 2023.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 Vilenius, E.; Kiss, C.; Mommert, M.; и др. (2012). „"TNOs are Cool": A survey of the trans-Neptunian region VI. Herschel/PACS observations and thermal modeling of 19 classical Kuiper belt objects“. Astronomy & Astrophysics. 541: A94. arXiv:1204.0697. Bibcode:2012A&A...541A..94V. doi:10.1051/0004-6361/201118743. S2CID 54222700.
  6. Tegler, Stephen C. (1 февруари 2007). „Kuiper Belt Object Magnitudes and Surface Colors“. Архивирано од изворникот на 1 септември 2006. Посетено на 20 јуни 2023.
  7. David L. Rabinowitz; Bradley E. Schaefer; Martha W. Schaefer; Suzanne W. Tourtellotte (2008). „The Youthful Appearance of the 2003 EL61 Collisional Family“. The Astronomical Journal. 136 (4): 1502–1509. arXiv:0804.2864. Bibcode:2008AJ....136.1502R. doi:10.1088/0004-6256/136/4/1502. S2CID 117167835.
  8. „AstDys (90568) 2004GV9 Ephemerides“. Department of Mathematics, University of Pisa, Italy. Посетено на 20 јуни 2023.
  9. Michael E. Brown. „How many dwarf planets are there in the outer solar system? (updates daily)“. Калифорниски институт за технологија. Посетено на 20 јуни 2023.
  10. Tancredi, G., & Favre, S. (2008) Which are the dwarfs in the Solar System?. Depto. Astronomía, Fac. Ciencias, Montevideo, Uruguay; Observatorio Astronómico Los Molinos, MEC, Uruguay. Посетено на 20 јуни 2023


Надворешни врски

уреди