Черновечка Област

Черновечка Област
Чернівецька область
Regiunea Cernăuţi
Знаме

Местоположба
Карта на Украина, Черновецката област е означена со црвено
Информации
Админ. центар:Черновци
Официјални јазици:украински
Површина:8 097 km²
Население:904 900 (2001)
Број на реони:11
Регистерска ознака:СЕ
Областен управител:Олександр Фишчук

Черновечката Област (украински: Чернівецька област) — една од 24-те области на Украина. Се наоѓа во западниот дел на земјата. Tаа е дел од историската област Буковина. Граничи со Ивано-Франковската, Хмелничката и Тернополската област. На југ, Черновечката Област граничи со Романија и Молдавија. Опфаќа површина од 8 097 км2. Во областа има 398 села и 11 градови.

Историја Уреди

Демографија Уреди

Според пописот на населението во 2001 година, во Черновечката Област живеат најмногу Украинци (75%), а останатите се Романци (12,5%), Молдавци (7,3%) и Руси (4,1%).

Надворешни Врски Уреди