Црква „Св. Пантелејмон“ - Битола

црква во градот Битола

Св. Пантелејмон — црква во Битола, која се наоѓа во близина на Студентскиот дом. На 9 август е главната слава на црквата, кога се собираат луѓе да запалат свеќи за здравје, и да се напијат од светата вода која извира во бунарчето кое се наоѓа во црквата. На тој ден се организира и панаѓур каде се продаваат играчки за најмалите.

Црква „Св. Пантелејмон“ - Битола
македонска православна црква
Епархија Преспанско-пелагониска
Архијерејско намесништво Битолско
Парохија Градска битолска
Местоположба

Карта

Место Битола
Општина Битола
Држава Македонија
Општи податоци
Покровител Свети Пантелејмон
Архитектонски опис

Поврзано

уреди