Довлеџик — населба во Битола, која се наоѓа на западниот влез на градот во близина на Педагошкиот факултет на регионалниот пат Битола - Ресен - Охрид. Во населбата спаѓа и базенот Довлеџик, кој го добил името по населбата. Во оваа населба се наоѓа и црквата Св. Архангел Гаврил, на самиот крај од населбата.

Довлеџик на разгледница од 1912 година