Кралство Финска (1918)

Кралство Финска (фински: Suomen kuningaskunta; шведски: Konungariket Finland) — неуспешен обид да се воспостави монархија во Финска како последица на Финската декларација за независност од Русија во декември 1917 година и Финската граѓанска војна од јануари-мај 1918 година. Победничките Белци во Парламентот на Финска го започнале процесот на претворање на Финска во кралство и создавање монархија. Иако земјата легално била кралство повеќе од една година, на чело на неа стоел регент; новоизбраниот крал Фредерик Чарлс никогаш не владеел ниту дошол во Финска по поразот на Германија во Првата светска војна, а републиканските победи на следните избори резултирале со тоа земјата да стане република.

Кралство Финска
Знаме Coat of arms
Химна
Maamme  (фински)
Vårt land  (шведски)
(македонски: "Наша земја")

Главен градХелсинки
Уредување Монархија
Законодавство Парламент
Валута Финска марка

За време на Финската граѓанска војна од 1918 година, финските црвени во пријателски односи со Советска Русија се бореле со финските бели кои се здружиле со Германското Царство. Директната помош од германската дивизија на Балтичкото Море им помогнало на Белите кои победиле во војната. Привремената влада формирана по прогласувањето на независноста на Големото Војводство Финска силно се наклонила кон финската десница и вклучила голем број монархисти. Парламентот подготвил план за создавање на финска монархија врз основа на правната теорија дека шведскиот устав од 1772 година сè уште е на сила, но имало продолжено меѓусебно владеење без монарх на тронот. Принцот Фредерик Чарлс од Хесен бил избран на тронот на Финска на 9 октомври 1918 година од финскиот парламент, но тој никогаш не ја зазедел позицијата ниту отпатувал во Финска. Набргу по изборите, финските водачи, како и населението, со задоцнување ја сфатиле тешката ситуација во која се наоѓале нивните германски сојузници, а мудроста да се избере германски принц за нивниот нов водач била доведена во прашање. Германија станала република, го симнала кајзер Вилхелм II од престолот и потпишала примирје со сојузниците во ноември. Победничките западни сили ја информирале финската влада дека независноста на Финска ќе биде признаена само ако таа се откаже од сојузот со Германија. Како резултат на тоа, во декември 1918 година Фредерик Чарлс се откажал од тронот и дивизијата на Балтичкото Море се повлекла од Финска. На изборите во март 1919 година, кога финската левица и социјалистите можеле да гласаат, републиканците извојувале огромна победа. Статусот на Финска како република бил потврден во финскиот устав од 1919 година.