Азербејџанска Демократска Република

Азербејџанска Демократска Република
Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti
آذربایجان جومهوریتی

Знаме Грб
Химна: Azərbaycan Respublikasının Dövlət Himni
(Марш на Азербејџан)
Главен град Баку
Ганджа (До септември 1918)
Јазици Азербејџански
Вероисповед Нема
Образувана 28 мај 1918
Замрела 28 април 1920
Површина
139 831 км2
Население
2 862 000 луѓе (1918)
Валута Азербејџанска рубља

Азербејџанска Демократска Република (азерски: Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti, آذربایجان جومهوریتی) е основана на територијата на денешна Азербејџан на 28 мај 1918 година, за време на Руската револуција и е опстој до формирањето на новата Азербејџанска Советска Социјалистичка Република на 28 април 1920 година.

Галерија уреди

Поврзано уреди