Хелме е река во централна Германија, која е околу 65 километри долга и претставува лева (западна) притока на Унштрут во покраините Тирингија и Саксонија-Анхалт.

Хелме
Helme bei Katharinenrieth.JPG
Хелме кај Катариненрит
Слив
Главен изворАјхсфелд
УстиеУнштрут, близу Калбсрит
51°34′01″N 11°33′06″E / 51.56694° N; 11.55167° E / 51.56694; 11.55167Координати: 51°34′01″N 11°33′06″E / 51.56694° N; 11.55167° E / 51.56694; 11.55167
ТечениеУнштрут > Зале > Елба > Северно Море
Речен системЕлба
Физички особености
Должина65 км

ТекУреди

Реката извира во Тирингија, јужно од планините Харц во округот Ајхсфелд. Неговиот извор се наоѓа на северните падини на Омгебирге помеѓу Вајсенборн-Лидероде и Штекај од Helmspring. Хелме тече источни низ општините Хоенштајн и Вертер до Нордхаузен. Близу Херинген, на реката ѝ се придружуваат водите на Цорге од Харц. Северозападно на ридовите Кифхојзер навлегува во вештачко езеро и преку браната Келбра во Голдене Ауе. Оттука Хелме - сега во покраината Саксонија-Анхалт – продолжува источно, течејќи низ Росла и Алштет, каде свртува кон југ и влегува повторно во Тирингија. Близу Калбсрит, југоисточно од Артерн, се влива во Унштрут.