Фердинанд Цепелин

Фердинанд Цепелин (8 јули 1893 - 8 март 1917), германски генерал и конструктор на воздушните бродови (балони), според него наречени Цепелин. Првиот воздушен балон летна на 3 јули 1900 година.

Фердинанд Адолф Хајнрих Август Граф фон Цепелин
Фердинанд Цепелин
Роден8 јули 1838
Констанц, Големо Војводство Баден (денес во состав на Баден-Виртемберг, Германија)
Починал8 март 1917(1917-03-08) (возр. 78)
Берлин
ДржаваГерманско Царство
Потпис