Големо Војводство Баден

Баден (германски: Großherzogtum Baden) била германска држава од 1806 година до 1952 година, кога директно изразена со волјата на граѓаните се обединила со своите соседи Виртемберг-Баден и Виртемберг-Хоенколн, формирајќи ја Република Баден-Виртемберг .

Големо Војводство Баден.

Таа сè уште постои како регион, во составот на сојузната држава Баден-Виртемберг .

Во Баден 1818 либералниот устав стапил во сила, со што Баден станал првата германска држава во која била воспоставена уставната монархија . Преку воведувањето на парламентот, слободата на печатот, укинувањето на гласачките права во државата и престанокот на спроведувањето на законот за цензура, се постигнал висок потенцијал за политичка активност на граѓаните.

Војводи на Баден уреди

Морганатска линија уреди

Наводи уреди

  • Uwe A. Oster, Die Großherzöge von Baden 1806–1918. Verlag Friedrich Pustet, Regensburg 2007, ISBN 978-3-7917-2084-5.

Надворешни врски уреди