Трајанка Илиева

македонска глумица

Трајанка Илиева (родена на 11 декември 1980 во Скопје) — македонска театарска, филмска и телевизиска глумица

Трајанка Илиева
Родена 11 декември 1980
Скопје
Националност Македонка
Позната по улогата во:
Македонски народни прказни
Пусто турско
Занимање глумица
Сопружник Дарко Велиќ
Татко Диме Илиев

Животопис уреди

Трајанка Илиева во 2006 година дипломирала на Факултетот за Драмски уметности – Скопје, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, а од 2007 година се вработува како глумец во Драмски театар Скопје. Реализира неколку главни и споредни улоги, не само на сцената на матичниот театар, туку и на други театарски сцени во Македонија.

Поважни театарски улоги:

  • Сите лица на Петре М. Андреевски, р. Владо Цветановски, ДТС, 2008Ладало од Карло Годони, р. Коле Ангеловкси, ДТС, 2006
  • Ана – Стари времиња од Харолд Пинтер, ФДУ, дипломски испит, 2006
  • Бланш - Трамвајот наречен желба од Тенеси Вилијамс, театарски фестивал „Ристо Шишков“ – Струмица, 2005
  • Клитемнестра – Орестиа од Асхил, МОТ, Скопје, 2005
  • Ана – Златко легна и не сака да стане, ФДУ – Скопје, 2004
  • Нина – Галебот од Чехов, ФДУ – Скопје, 2004

ТВ улоги: Џеновева – Ех ... пусто турско, р. Коле Ангеловски, 2006

Надворешни врски уреди