Тери Гилијам

Теренс Ванс Гилијам (Terry Gilliam, роден на 22 ноември 1940) е американско-британски режисер, аниматор и еден од членовите на групата Монти Пајтон. Пред да се откаже од своето американско државјанство во 2006 година, тој беше единствениот американски Пајтоновец, бидејќи сите останати членови на Монти Пајтон се родени во Велика Британија[1], [2].

Тери Гилијам
Terry Gilliam KVIFF.jpg
Родено име: Теренс Ванс Гилијам
Роден: 22 ноември 1940
САД Минесота, САД
Занимање
Режисер, Аниматор, Глумец
Значајни моменти во кариерата
Летечкиот Циркус на Монти Пајтон (1969-1974)
Монти Пајтон и Светиот Грал (1975, глумец и ко-режисер)
Житието на Брајан според Монти Пајтон (1979)
Временски бандити (1981, режисер)
Бразил (1985, режисер)
Дванаесет мајмуни (1995, режисер)

НаводиУреди

Надворешни врскиУредиМонти Пајтон  
Членови Греам ЧепменЏон КлизТери ГилијамЕрик АјдлТери ЏонсМајкл Палин
Филмови и ТВ серии Летечкиот циркус на Монти Пајтон  • А сега, нешто сосема различно  • Монти Пајтон и Светиот Грал  • Житието на Брајан според Монти Пајтон  • Монти Пајтон во живо на Холивуд Боул  • Смислата на животот