Монти Пајтон во живо на Холивуд Боул

Монти Пајтон во живо на Холивуд Боул е концертен филм од 1982 година во кој членовите на групата Монти Пајтон изведуваат голем дел од своите најпознати скечеви и сцени на Холивуд Боул, вклучувајќи и некои од пре-Питоновскиот период.

„Монти Пајтон во живо на Холивуд Боул“
Филмски постер за Монти Пајтон во живо од Холивуд Боул
РежисерТери Хјуз
Јан МекНотон
ПродуцентТери Хјуз
СценаристГреам Чепмен
Џон Клиз
Тери Гилијам
Ерик Ајдл
Тери Џонс
Мајкл Палин
Тим Брук Тејлор
Марти Фелдмен
Главни улогиГреам Чепмен
Џон Клиз
Тери Гилијам
Ерик Ајдл
Тери Џонс
Мајкл Палин
Керол Кливленд
Нил Инес
МузикаРеј Купер
Нил Инес
Тери Џонс
Мајкл Палин
Фред Томлисон
Тери Гилијам
Ерик Ајдл
ДистрибутерColumbia
Премиера25 јуни 1982
Времетраење77 минути
ЗемјаОбединето Кралство Обединето Кралство
ЈазикАнглиски
ПретходенЖитието на Брајан според Монти Пајтон
СледенСмислата на Животот

Во филмот учествуваат шесте членови на Монти Пајтон, како и Керол Кливленд која има повеќе споредни улоги; Нил Инес пак изведува дел од песните.

Надворешни врски уреди


Монти Пајтон  
Членови Греам ЧепменЏон КлизТери ГилијамЕрик АјдлТери ЏонсМајкл Палин
Филмови и ТВ серии Летечкиот циркус на Монти Пајтон  • А сега, нешто сосема различно  • Монти Пајтон и Светиот Грал  • Житието на Брајан според Монти Пајтон  • Монти Пајтон во живо на Холивуд Боул  • Смислата на животот