Теренс Греам Пери Џонс (роден во Колвин Беј, Велс, на 1 февруари 1942 - 21 јануари 2020) — британски комичар, сценарист и глумец, режисер, автор на детски книги, популарен историчар, политички коментатор и водител на телевизиски документарни емисии. Најпознат е како еден од членовите на комичната група Монти Пајтон.

Тери Џонс

Надворешни врскиУреди


Монти Пајтон  
Членови Греам ЧепменЏон КлизТери ГилијамЕрик АјдлТери ЏонсМајкл Палин
Филмови и ТВ серии Летечкиот циркус на Монти Пајтон  • А сега, нешто сосема различно  • Монти Пајтон и Светиот Грал  • Житието на Брајан според Монти Пајтон  • Монти Пајтон во живо на Холивуд Боул  • Смислата на животот