Средоземни игри 2009

XVI Средоземни игри
Пескара 2009
Град домаќин Пескара, Италија
Број на држави 23
Број на спортисти
Број на спортови 28
Број на натпревари
Отворање 26 јуни 2009
Затворање 5 јули 2009
Стадион Стадион Адриатико

XVI Средоземни игри се одржаа во Пескара, Италија од 26 јуни до 5 јули 2009. На игрите учествуваа спортисти од 23 земји, кои се натпреварувале во 28 спортови.

Земји-учесничкиУреди

СпортовиУреди

 
Изградба на Средоземното село, април 2009

Освојувачи на медалиУреди

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Италија (домаќин) 64 49 63 176
2   Франција 48 53 39 140
3   Шпанија 28 21 34 83
4   Турција 20 19 26 65
5   Грција 19 14 31 64
6   Тунис 13 11 13 37
7   Египет 11 10 13 34
8   Србија 9 13 13 35
9   Словенија 7 9 10 26
10   Мароко 6 9 6 21
11   Хрватска 5 12 11 28
12   Кипар 3 4 1 8
13   Албанија 2 4 0 6
14   Алжир 2 3 12 17
15   Сирија 2 3 7 12
16   Црна Гора 2 2 3 7
17   Сан Марино 1 3 2 6
18   Либија 1 0 6 7
19   Босна и Херцеговина 0 3 5 8
20   Малта 0 1 0 1
-   Монако 0 1 0 1
Вкупно 243 244 295 782

Надворешни врскиУреди