Список на руски адмирали

список на статии на Викимедија

Овој список на руски адмирали содржи адмирали од сите редови, кои служеле во руската царска морнарица, советската морнарица и современата руска морнарица.

Список на адмирали по почетната буква од презиметоУреди

 
Апраксин

АУреди

 • Павел Сергеевич Абанкин, адмирал, раководител на морнарската академија (1944), заменик-министер за морнарица и вооружување, раководител на хидрографската управа (1952-1958)
 • Абдулихат Абасов, заден адмирал, (1929-1996), шеф на Центарот за обука на нуклеарни подморници, началник на борбената обука на морнарицата
 • Владимир Антонович Алафузов, адмирал, началник на главниот штаб на морнарицата, дел од советската морнарица
 • Владимир Николаевич Алексеев, адмирал, прв заменик началник на Главниот штаб на морнарицата
 • Николај Николаевич Амелко, адмирал, командант на тихоокеанската флота
 • Фјодор Апраксин, генерал адмирал, ја добил Битката кај Гангут за време на Големата северна војна, ја предводел и руската морнарица во руско-персиската војна (1722–1723)
 • Сергеј Јосифович Авакјант, адмирал, командант на тихоокеанската флота
 
Бубулина

БУреди

 • Николај Ефремович Бастистиј, адмирал, командант на Црноморската флота
 • Фабијан Готлиб фон Белингсхаузен, адмирал, значаен дел од екипажот кој заминал на првата руска обиколка со бродови , предводник и на друга руска обиколка за време на која тој и неговиот втор командант Михаил Лазарев го открилеАнтарктикот
 • Аксел Иванович Берг, адмирал и научник, главен развивач на радиолокацијата и кибернетиката
 • Иван Ботсис, адмирал одговорен за галиската флота во време на владеењето на Петар Велики
 • Ласкарина Бубулина, грчка поморска командантка, хероина во грчката војна за независност во 1821 година и посмртно адмирал на Царската руска морнарица.[1]

ЧУреди

 
Чичагов
 • Андреј Трофимович Чабаненко, адмирал, командант на Северната флота
 • Владимир Николаевич Чернавин, адмирал на флотата, командант на советската северна флота, последниот врховен командант на советската морнарица, прв и единствен врховен командант на морнарицата на ЗНД
 • Василиј Чичагов, адмирал, победил во битките на Оланд, Ревал и заливот Виборг, со што ефективно се ставил крај на Руско-шведската војна од 1788-90 година
 • Виктор Викторович Чирков, адмирал, командант на балтичката флота (2009-2012), врховен командант на руската морнарица (2012-2016)
 • Григориј Павлович Чухнин, вицеадмирал, командант на Црноморската флота за време на Руската револуција во 1905 година и командант на борбениот брод Потемкин до неговиот атентат во 1906 година.
 • Корнелиус Кројс, вицеадмирал, првиот командант на руската балтичка флота

ДУреди

 • Адмиралот Фјодор Дубасов ги ставил Порт Артур и Дални под руска контрола
 • Валентин Дрозд, вицеадмирал, командант на ескадрилата Балтичката флота 1941–1943 и Северната флота 1938–1940
 • Николај Димитриевич Дабиќ . Вицеадмирал, починал во 1908 година од рани здобиени во Руско-јапонската војна

ЕУреди

 • Оскар Енквист, вицеадмирал, командант на Првата крстосувачка дивизија на 2-та тихоокеанска ескадрила за време на руско-јапонската војна

ФУреди

 • Александар Федотенков, вицеадмирал, командант на Црноморската флота, заменик командант на морнарицата
 • Барон Дмитриј Густавович фон Фелкерсам, заден адмирал, командант на 2-та борбена дивизија на 2-та тихоокеанска ескадрила. Починал од карцином на бродот „Ослоабја “ неколку дена пред Битката кај Цушима

ГУреди

 • Лев Михајлович Галер, адмирал, началник на главниот штаб на морнарицата
 • Михаил Михаилович Голицин, генерал адмирал од 1756 до 1762 година
 • Арсениј Григореевич Головко, адмирал, командант на северната флота
 • Сергеј Георгиевич Горшков, адмирал на флотата на Советскиот Сојуз (еден од само тројцата), водел голем број операции за десантирање во Црното Море за време на Втората светска војна, врховен командант на советската морнарица за време на најголемиот дел од Студената војна и за скоро 30 години (1956-1985)
 • Адмирал Самуел Грејг ја добил Битката кај Чесма за време на Руско-турската војна (1768-1774) и учествувал во Битката кај Хогланд за време на руско-шведската војна (1788-1790)
 • Иван Константинович Григорович, адмирал, началник на пристаништето Порт Артур за време на опсадата на Порт Артур, последниот руски министер за морнарица
 • Владимир Владимирович Гришечкин, адмирал, бил началник на Генералштабот / 1 заменик на командантот на Северната флота
 • Феликс Николаевич Громов, адмирал на флота, врховен командант на руската морнарица, претходно командант на северната флота
 • Томас Гордон, (1658 -1741) Адмирал, - гувернер и врховен командант во Кронштат од 1727 година до неговата смрт во 1741 година. Неговата внука Ана Јанг се омажила за Шкотот, поручникот Томас Мекензи (Фома Калинович Мекензи, Фома Калинович Мекензи - син на Колин). Две години по нивниот брак во 1738 година тие добиле син исто така наречен Томас, (Фома Фомих Мекензи (Фома Фомич Мекензи - син на Томас), шкотско-руски заден адмирал кој го основал градот Севастопол во служба на Руската Империја во 1783 година.
 
Грејг

ИУреди

 • Иван Степанович Исаков, адмирал на флотата на Советскиот Сојуз (еден од тројцата), служел за време на Втората светска војна, началник на Главниот штаб на морнарицата, океанограф
 • Владимир Иванович Истомин, заден адмирал, се борел во Битката кај Наварино, херој на опсадата на Севастопол (1854–1855) за време на Кримската војна, починал акција

ЏУреди

 • Џон Пол Џонс, заден адмирал, служел и се стекнал со одликувањето надмирал со Црноморската флота откако служел како капетан во американската морнарица за време на американската револуција

КУреди

 • Игор Владимирович Касатонов, адмирал, заменик врховен командант на руската морнарица
 • Владимир Афанасјевич Касатонов, адмирал на флотата, прв заменик врховен командант на советската морнарица
 • Владимир Лвович Касатонов, вицеадмирал, шеф на поморската академија Кузнецов
 • Михаил Александрович Кедров, вицеадмирал, кој ги предводел белите руски сили, вклучително и евакуација на Врангелската флота од Крим во време како се наближувала граѓанската војна во Русија
 • Александар Василевич Колчак, адмирал, поларен истражувач, командант на Црноморската флота, водач на белото движење за време на руската граѓанска војна
 • Николај Коломејцев, вицеадмирал, поларен истражувач, херој на Руско-јапонската војна, подоцна ги предводел белоруските поморски сили на Балтикот за време на руската граѓанска војна
 • Владимир Коновалов, заден адмирал, истакнат командант на подморници за време на Втората светска војна
 • Владимир Алексеевич Корнилов, вицеадмирал, се борел во Битката кај Наварино, херој на опсадата на Севастопол (1854–1855), починал во Битката кај Малакоф
 • Владимир Иванович Королев, адмирал, врховен командант на руската морнарица, командант на северната флота
 • Николај Крабе, адмирал и министер за морнарица, ко-основач на првите руски поморски бази во Приморскиот крај, го надгледувал развојот на поморската артилерија и бродовите со железна облога
 • Николај Михајлович Кулаков, вицеадмирал, херој на Советскиот Сојуз
 • Владимир Иванович Куроједов, адмирал на флотата, врховен командант на руската морнарица
 • Николај Герасимович Кузнецов, (1902-1974), адмирал на флотата на Советскиот Сојуз (еден од само тројцата), врховен командант на советската морнарица за време на Втората светска војна (1939-1946)
 • Александар Иванович Круз (1731-1799), адмирал на флотата

ЛУреди

 • Михаил Петрович Лазарев, адмирал, трипати бил дел од експедиција и откривач на Антарктикот, уништил пет непријателски воени брода како командант на Азов во Битката кај Наварино, тутор на Нахимов, Корнилов и Истомин
 • Виктор Николаевич Лиина, вицеадмирал, началник на генералштабот / Прв заменик командант на Црноморската флота
 • Сергеј Владимирович Липилин, заден адмирал, заменик командант Црноморска флота
 • Семјон Михајлович Лобов, адмирал на флотата, командант на северната флота

МУреди

 • Томас Мекензи (Фома Калинович Мекензи, Фома Калинович Мекензи (руски адмирал) (1710–1766), заден адмирал, влегол во руската морнарица во 1736 година во Архангел. Татко на контраадмиралот Тос Мекензи, основач на Себастопол
 • Томас Мекензи, (1740–1786), заден адмирал, основач на Севастопол во 1783 година. прв врховен командант на Црноморската флота. Доделен витешки орден од Свети Горѓи IV степен за неговата храброст во успешната навигација на огнено оружје во непријателот, што придонело за уништување на турската флота во Руската / Турската војна во Чесма 5-7 јули 1770 година
 • Константин Валентинович Макаров, (1931-2011), адмирал на флота, началник на главниот штаб на морнарицата / прв заменик врховен командант на морнарицата
 • Степан Осипович Макаров, вицеадмирал, пронаоѓач и истражувач, го извршил првиот успешен напад со торпедо (за време на Руско-турската војна од 1877-1788 ), го изгради првиот тендер за торпедо брод и првиот поларен мразокршач, автор на теоријата за неиздржливост, убиен во руско-јапонската војна кога неговиот брод удрил во морнаричка мина
 • Николај Михаилович Максимов, адмирал, командант на северната флота, шеф на поморската академија
 • Павел Максутов, заден адмирал, херој на Битката кај Синоп и опсадата на Севастопол (1854–1855)
 • Виктор Мардусин, вицеадмирал, командант на балтичката флота
 • Владимир Петрович Маслов, (1925-1989), адмирал, командант на тихоокеанската флота (1974-1979)
 • Владимир Васиyeевич Масорин, адмирал на флотата, врховен командант на руската морнарица
 • Александар Данилович Меншиков, (1673-1729), адмирал, близок соработник на Петар I (Велики) активен во раните руски поморски битки
 • Владимир Васиyeевич Михаилин, адмирал, командант на балтичката флота
 • Аркадиј Петрович Михаиловски, адмирал, командант на северната флота (1981-1984)
 • Александар Алексеевич Моисејев, вицеадмирал, командант на Црноморската флота
 • Михаил Васиљевич Моцак, вицеадмирал, началник на штаб / прв заменик командант на северната флота
 • Игор Тимурбулатович Мухаметшин, вицеадмирал, началник на генералштабот / прв заменик командант на балтичката флота
 
Накимов

НУреди

 • Адмирал Павел Степанович Нахимов, го обиколил светот со Михаил Лазарев, се борел во Битката кај Наварино, ја уништил отоманската флота во битката за Синопа, командант и херој во опсадата на Севастопол (1854–1855)
 • Чарлс Хенри од Насау-Сиген, адмирал, победил во неколку битки за време на Руско-турската војна (1787–1792) и бил поразен во Битката кај Свенсксунд во Руско-шведската војна (1788–1790)
 • Петр Николаевич Навојцев, (1920-1993), адмирал, прв заменик началник на главниот штаб на морнарицата (1975-1988)
 • Генадиј Иванович Невелској, (1813-1876), адмирал, истакнат истражувач на Далечниот Исток
 • Александар Михајлович Носатов, адмирал, командант на балтичката флота

ОУреди

 • Алексеј Григориевич Орлов, командант на руската флота за време на Руско-турската војна од 1768–1774 година, победник во Битката кај Чешма
 • Филип Сергеевич Октијабрскиј (Иванов), адмирал, командант на Црноморската флота, водач на одбраната во опсадата на Севастопол (1941–1942)
 • Александар Евстафјевич Орел, адмирал, командант на балтичката флота
 • Игор Владимирович Осипов, вицеадмирал, началник на генералштабот / прв заменик командант на тихоокеанската флота

ПУреди

 • Јуриј Александрович Пантелеев, адмирал, командант на тихоокеанската флота
 • Павел Перелешин, заден адмирал, херој во Битката кај Синоп и опсадата на Севастопол (1854–1855)
 • Игор Николаевич Петров, заден адмирал, активен во политиката
 • Сергеј Михајлович Пинчук, заменик адмирал, командант на касписката флотила
 • Василиј Иванович Платонов, адмирал, командант на северната флота
 • Андреј Попов, адмирал, херој на Кримската војна, предводел руска флотила за поддршка на Унијата за време на Американската граѓанска војна, го дизајнирал првиот вистински руски борбен брод Петар Великиј
 
Жозе де Рибас

РУреди

 • Јуриј Рал, вицеадмирал, учествувал во Втората светска војна, дел од советската евакуација на Талин, земал учество опсадада на Ленинград
 • Анатолиј Иванович Расохо, адмирал, шеф на главниот директорат при Министерството за одбрана за навигација и океанографија
 • Михаил Рејнеке, вицеадмирал, главен хидрограф во 19 век
 • Жозе де Рибас, вицеадмирал, основач на Одеса, херој на опсадата на Измаил
 • Петар Рикорд, адмирал, шеф на ескадрилите на Руската морнарица ги блокиралДарданелите за време на руско-турската војна (1828-1829), учествувал во граѓанскиот конфликт во Грција (1831–1833) и го бранел Кронштат (1854) за време на Кримската војна (1853–1856)
 • Големиот војвода Алексеј Александрович (Романов), генерал адмирал и министер за морнарица во време на руско-јапонската војна
 • Големиот војвода Константин Николаевич (Романов), генерал адмирал и државник, ја надгледувал брзата транзиција на руската морнарица кон железните воени бродови
 • Зиновиј Петрович Рожественскиј, адмирал, командант на втората тихоокеанска ескадрила за време на руско-јапонската војна, ранет во Битката кај Цушима
 • Андреј Владимирович Рјабукин, заменик-адмирал, заменик командант на тихоокеанската флота
 
Петар Рикорд

СУреди

 • Наум Акимович Сенјавин, вицеадмирал, ја добил Битката кај Осел за време на Големата северна војна
 • Алексеј Наумович Сењавин, ја воспоставил воената флотила „Дон“ и ја одиграл клучна улога во руското пробивање до Црното Море
 • Адмирал Дмитриј Николаевич Сенјавин ги добил битките на Дарданелите и Атос против Османлиите за време на Наполеоновите војни
 • Николај Дмитријевич Сергеев, адмирал на флотата, началник на главниот штаб на морнарицата / прв заменик врховен командант на советската морнарица
 • Питер фон Сиверс (1674-1740) бил претседател на Рускиот одбор за адмирали во 1728-32 година.
 • Николај Иванович Смирнов, адмирал на флотата, командант на тихоокеанската флота
 • Виктор Николаевич Соколов, вицеадмирал, заменик командант на северната флота
 • Емил Николаевич Спиридонов (1925-1981), командант на тихоокеанската флота
 • Адмирал Григориј Андреевич Спиридов, ја уништил отоманската флота во Битката кај Чесма за време на руско-турската војна (1768-1774)
 • Георги Андреевич Степанов, вицеадмирал, командант за време на Втората светска војна

ТУреди

 • Александар Аркадевич Татаринов, адмирал, командувал со руската Црноморска флота, прв заменик- врховен командант на руската морнарица .
 • Jeanан де Траверсај, адмирал, командувал со руската Црноморска флота и руската балтичка флота, организирал рани руски обиколки
 • Владимир Филипович Трибутс, адмирал, командант на Советската флота од Балтик, водечки командант на морнарицата за време на опсадата на Ленинград, ја предводел советската евакуација на Талин
 
Ушаков

УУреди

 • Фјодорович Фјодор Ушаков, најславниот руски адмирал во 18-иот век, светец, победил во битките на Фидониси, теснецот Керч, Тендра и Кејп Калиакра за време на Руско-турската војна (1787-1792), не загубил ниту еден брод во 43 битки

ВУреди

 • Валериј Владимирович Варфоломеев, заден адмирал, офицер на подморници, командант на 11-тата подморничка дивизија
 • Николај Игнатевич Виноградов, адмирал, офицер на подморници, командант на флотата Камчатка
 • Александар Викторович Витко, адмирал, заменик врховен командант на руската морнарица
 • Андреј Олгертович Воложински, вицеадмирал, началник на штаб / прв заменик на руската морнарица
 • Владимир Сергеевич Висоцки, адмирал, врховен командант на руската морнарица
 • Марко Иванович Војновиќ, еден од основачите на Црноморската флота.
 
Завојко

ЈУреди

 • Николај Јуриевич Јакубовски, заменик адмирал, началник на штабот / прв заменик командант на касписката флотила
 • Владимир Анатолевич Јакушев, заден адмирал, командант на Приморската флотила
 • Николај Павлович Јегипко, вицеадмирал, херој на Советскиот Сојуз
 • Георгиј Михајлович Јегоров, адмирал на флотата, командант на северната флота
 • Владимир Григориевич Јегоров, адмирал, командант на руската балтичка флота
 • Николај Анатолевич Јевменов, адмирал, командант на северната флота, врховен командант на морнарицата
 • Адмирал Иван Степанович Јумашев, ги повратил териториите на Јужен Сахалин и Курилските острови за СССР за време на Советско-јапонската војна, врховен командант на советската морнарица кон крајот на 1940-тите

ЗУреди

НаводиУреди

 1. Fauré, Christine, уред. (2003). Political and Historical Encyclopedia of Women (англиски). Routledge. стр. 248. ISBN 978-1-135-45690-0. A few days after her death, a Russian delegation arrived on Spetses to present her with the title of admiral of the Russian fleet.