Список на премиери на Бугарија

список на статии на Викимедија

Ова е список на шефови на влада на современата бугарска држава, од основањето на Кнежевството Бугарија до денешен ден.

Премиери на Бугарија (1879–денес)

уреди
Бр. Име
(Роден–Починал)
Слика Избран во Мандат Политичка партија
Претседател на Министерскиот совет
1879–1908
1 Тодор Бурмов
(1834–1906)
бугарски: Тодор Стоянов Бурмов
  1879 (јан) 17 јули 1879 6 декември 1879 Конзервативна партија
2 Архиепископ
Климент Трновски
(1841–1906)
бугарски: епископ Климент Браницки (светско име Васил Николов Друмев)
  6 декември 1879 7 април 1880 Конзервативна партија
3 Драган Цанков
(1828–1911)
бугарски: Драган Киряков Цанков
1879 (сеп–окт)
1880
7 април 1880 10 декември 1880 Либерална партија
4 Петко Каравелов
(1843–1903)
бугарски: Петко Стойчев Каравелов
  1881 (јан) 10 декември 1880 9 мај 1881 Либерална партија
5 Јохан Казимир Ернрот
(1833–1913)
бугарски: Йохан Казимир Густавович Ернрот
  1881 (јун)[NA 1] 9 мај 1881 13 јули 1881 Руска императорска армија
Авторитарен режим на кнезот
Александар I
(1857–1893)
  13 јули 1881 5 јули 1882
6 Леонид Соболев
(1844–1913)
бугарски: Леонид Николаевич Соболев
  1882[NA 2] 5 јули 1882 19 септември 1883 Руска императорска армија
(3) Драган Цанков
(1828–1911)
2 пат
бугарски: Драган Киряков Цанков
1884 19 септември 1883 11 јули 1884 Либерална партија
(4) Петко Каравелов
(1843–1903)
2 пат
бугарски: Петко Стойчев Каравелов
  11 јули 1884 21 август 1886 Либерална партија
(2) Архиепископ
Климент Трновски
(1841–1906)
2 пат
бугарски: митрополит Климент Търновски (светско име Васил Николов Друмев)
  21 август 1886 24 август 1886 Конзервативна партија
(4) Петко Каравелов
(1843–1903)
3 пат
бугарски: Петко Стойчев Каравелов
  24 август 1886 28 август 1886 Либерална партија
7 Васил Радославов
(1854–1929)
бугарски: Васил Христов Радославов
  1886 28 август 1886 10 јули 1887 Либерална партија
8 Константин Стоилов
(1853–1901)
бугарски: Константин Стоилов Константинов
  10 јули 1887 1 септември 1887 Конзервативна партија
9 Стефан Стамболов
(1854–1895)
бугарски: Стефан Николов Стамболов
  1887
1890
1893 (апр)
1893 (јул)
1 септември 1887 31 мај 1894 Народнолиберална партија
(8) Константин Стоилов
(1853–1901)
2 пат
бугарски: Константин Стоилов Константинов
  1894
1896
31 мај 1894 30 јануари 1899 Народна партија
10 Димитар Греков
(1847–1901)
бугарски: Димитър Панайотов Греков
  1899 30 јануари 1899 13 октомври 1899 Народнолиберална партија
11 Тодор Иванчов
(1858–1906)
бугарски: Тодор Иванчов
  13 октомври 1899 25 јануари 1901 Либерална партија (радослависти)
12 Рачо Петров
(1861–1942)
бугарски: Рачо Петров Стоянов
  1901 25 јануари 1901 5 март 1901 Независен
(4) Петко Каравелов
(1843–1903)
4 пат
бугарски: Петко Стойчев Каравелов
  5 март 1901 4 јануари 1902 Демократска партија
13 Стојан Данев
(1858–1949)
бугарски: Стоян Петров Данев
  1902 4 јануари 1902 19 мај 1903 Прогресивнолиберална партија
(12) Рачо Петров
(1861–1942)
2 пат
бугарски: Рачо Петров Стоянов
  1903 19 мај 1903 5 ноември 1906 Независен
14 Димитар Петков
(1858–1907)
бугарски: Димитър Николов Петков
  5 ноември 1906 11 март 1907
(убиен)
Народнолиберална партија
15 Димитар Станчов
(1863–1940)
вршител на должност
бугарски: Димитър Янев Станчов
  12 март 1907 16 март 1907 Независен
16 Петар Гудев
(1863–1932)
бугарски: Петър Тодоров Гудев
  16 март 1907 29 јануари 1908 Народнолиберална партија
17 Александар Малинов
(1867–1938)
бугарски: Александър Павлов Малинов
  1908 29 јануари 1908 5 октомври 1908 Демократска партија
Бр. Име
(Роден–Починал)
Слика Избран во Мандат Политичка партија
Претседател на Министерскиот совет
1908–1946
17 Александар Малинов
(1867–1938)
бугарски: Александър Павлов Малинов
  5 октомври 1908 29 март 1911 Демократска партија
18 Иван Евстратиев Гешов
(1849–1924)
бугарски: Иван Евстратиев Гешов
  1911 (јун)
1911 (сеп)
29 март 1911 14 јуни 1913 Народна партија
(13) Стојан Данев
(1858–1949)
2 пат
бугарски: Стоян Петров Данев
  14 јуни 1913 17 јули 1913 Прогресивнолиберална партија
(7) Васил Радославов
(1854–1929)
2 пат
бугарски: Васил Христов Радославов
  1913
1914
17 јули 1913 21 јуни 1918 Либерална партија (радослависти)
(17) Александар Малинов
(1867–1938)
2 пат
бугарски: Александър Павлов Малинов
  21 јуни 1918 28 ноември 1918 Демократска партија
19 Теодор Теодоров
(1859–1924)
бугарски: Теодор Иванов Теодоров
  28 ноември 1918 6 октомври 1919 Народна партија
20 Александар Стамболијски
(1879–1923)
бугарски: Александър Стоименов Стамболийски
1919
1920
1923 (апр)
6 октомври 1919 9 јуни 1923
(соборен)
Бугарски земјоделски народен сојуз
21 Александар Цанков
(1879–1959)
бугарски: Александър Цолов Цанков
  1923 (ное) 9 јуни 1923 4 јануари 1926 Демократски сојуз
22 Андреј Љапчев
(1866–1933)
бугарски: Андрей Тасев Ляпчев
  1927 4 јануари 1926 29 јуни 1931 Демократски сојуз
(17) Александар Малинов
(1867–1938)
3 пат
бугарски: Александър Павлов Малинов
  1931 29 јуни 1931 12 октомври 1931 Демократска партија
23 Никола Мушанов
(1872–1951)
бугарски: Никола Стойков Мушанов
  12 октомври 1931 19 мај 1934
(соборен)
Демократска партија
24 Кимон Георгиев
(1882–1969)
бугарски: Кимон Стоянов Георгиев
  19 мај 1934 22 јануари 1935 Звено
25 Пенчо Златев
(1881–1948)
бугарски: Пенчо Иванов Златев
  22 јануари 1935 21 април 1935 Бугарска армија
26 Андреј Тошев
(1867–1944)
бугарски: Андрей Славов Тошев
  21 април 1935 23 ноември 1935 Независен
27 Георги Ќосеиванов
(1884–1960)
бугарски: Георги Иванов Кьосеиванов
  1938
1939
23 ноември 1935 16 февруари 1940 Независен
28 Богдан Филов
(1883–1945)
бугарски: Богдан Димитров Филов
  16 февруари 1940 9 септември 1943 Независен
Петар Габровски
(1898–1945)
вршител на должност
бугарски: Петър Димитров Габровски
  9 септември 1943 14 септември 1943 Независен
29 Добри Божилов
(1884–1945)
бугарски: Добри Божилов Хаджиянакиев
  14 септември 1943 1 јуни 1944 Независен
30 Иван Багрјанов
(1891–1945)
бугарски: Иван Иванов Багрянов
  1 јуни 1944 2 септември 1944 Независен
31[1] Константин Муравиев
(1893–1965)
бугарски: Константин Владов Муравиев
  2 септември 1944 9 септември 1944
(соборен)
Бугарски земјоделски народен сојуз
(24) Кимон Георгиев
(1882–1969)
2 пат
бугарски: Кимон Стоянов Георгиев
  1945 9 септември 1944 15 септември 1946 Звено
Бр. Име
(Роден–Починал)
Слика Избран во Мандат Политичка партија
Претседател на Министерскиот совет
1946–1990
(24) Кимон Георгиев
(1882–1969)
2 пат
бугарски: Кимон Стоянов Георгиев
  15 септември 1946 23 ноември 1946 Звено
32 Георги Димитров
(1882–1949)
бугарски: Георги Михайлов Димитров
  1946 23 ноември 1946 2 јули 1949 Бугарска комунистичка партија
33 Васил Коларов
(1877–1950)
бугарски: Васил Петров Коларов
  1949 2 јули 1949 23 јануари 1950 Бугарска комунистичка партија
34 Валко Червенков
(1900–1980)
бугарски: Вълко Вельов Червенков
  1953 3 февруари 1950 17 април 1956 Бугарска комунистичка партија
35 Антон Југов
(1904–1991)
бугарски: Антон Танев Югов
1957 17 април 1956 19 ноември 1962 Бугарска комунистичка партија
36 Тодор Живков
(1911–1998)
бугарски: Тодор Христов Живков
  1962
1966
19 ноември 1962 7 јули 1971 Бугарска комунистичка партија
37 Станко Тодоров
(1920–1996)
бугарски: Станко Тодоров Георгиев
  1971
1976
7 јули 1971 16 јуни 1981 Бугарска комунистичка партија
38 Гриша Филипов
(1919–1994)
бугарски: Георги Станчев Филипов
  1981 16 јуни 1981 21 март 1986 Бугарска комунистичка партија
39 Георги Атанасов
(1933–)
бугарски: Георги Иванов Атанасов
  1986 21 март 1986 3 февруари 1990 Бугарска комунистичка партија
40 Андреј Луканов
(1938–1996)
бугарски: Андрей Карлов Луканов
  3 февруари 1990 15 ноември 1990 Бугарска социјалистичка партија
Бр. Име
(Роден–Починал)
Слика Избран во Мандат Политичка партија
Министер-претседател
од 1990 па наваму
40 Андреј Луканов
(1938–1996)
бугарски: Андрей Карлов Луканов
  15 ноември 1990 7 декември 1990 Бугарска социјалистичка партија
41 Димитар Илиев Попов
(1927–2015)
бугарски: Димитър Илиев Попов
  1990 7 декември 1990 8 ноември 1991 Независен
42 Филип Димитров
(1955–)
бугарски: Филип Димитров Димитров
  1991 8 ноември 1991 30 декември 1992 Сојуз на демократски сили
43 Љубен Беров
(1925–2006)
бугарски: Любен Борисов Беров
30 декември 1992 17 октомври 1994 Независен
44 Рената Инџова
(1953–)
вршител на должност
бугарски: Ренета Иванова Инджова
  17 октомври 1994 25 јануари 1995 Независен
45 Жан Виденов
(1959–)
бугарски: Жан Василев Виденов
  1994 25 јануари 1995 13 февруари 1997 Бугарска социјалистичка партија
46 Стефан Софијански
(1951–)
вршител на должност
бугарски: Стефан Антонов Софиянски
  13 февруари 1997 21 мај 1997 Сојуз на демократски сили
47 Иван Костов
(1949–)
бугарски: Иван Йорданов Костов
  1997 21 мај 1997 24 јули 2001 Сојуз на демократски сили
48 Симеон Сакскобургготски
(1937–)
бугарски: Симеон Борисов Сакскобургготски
  2001 24 јули 2001 17 август 2005 Национално движење Симеон II
49 Сергеј Станишев
(1966–)
бугарски: Сергей Дмитриевич Станишев
  2005 17 август 2005 27 јули 2009 Бугарска социјалистичка партија
50 Бојко Борисов
(1959–)
бугарски: Бойко Методиев Борисов
  2009 27 јули 2009 13 март 2013 ГЕРБ
51 Марин Рајков
(1960–)
вршител на должност
бугарски: Марин Райков Николов
13 март 2013 29 мај 2013 Независен
52 Пламен Орешарски
(1960–)
бугарски: Пламен Василев Орешарски
  2013 29 мај 2013 6 август 2014 Независен[NB 1]
53 Георги Близнашки
(1956–)
вршител на должност
бугарски: Георги Петков Близнашки
  6 август 2014 7 ноември 2014 Независен
(50) Бојко Борисов
(1959–)
2 пат
бугарски: Бойко Методиев Борисов
  2014 7 ноември 2014 Incumbent ГЕРБ

Наводи

уреди
  1. Ilcho Dimitrov; Professor Bogdan Filov and his diary; 1990; "During the 65 years of the existence of the Bulgarian [monarchy], the post of Prime minister was held by 29 persons (excluding the two Russian generals Ehrnrooth and Sobolev)." (бугарски)
  1. Johann Casimir Ehrnrooth was appointed by Prince Alexander I to preside over the election. Ehrnrooth was not elected by the Grand National Assembly.
  2. Leonid Sobolev was appointed by Prince Alexander I during his authoritarian regime. Sobolev was not elected by the National Assembly.
  1. Although nominally independent, Oresharski was endorsed by the Bulgarian Socialist Party.