Андреј Љапчев

бугарски политичар

Андреј Тасев Љапчев (бугарски: Андрей Тасев Ляпчев) (роден 1866 во Ресен, Отоманско Царство; починал 1933 во Софија, Бугарија) бил истакнат политичар и државник од Бугарија со потекло од Македонија.[1]

Андреј Љапчев
Andrey Lyapchev.jpg
Роден 12 декември 1866
Ресен, Отоманско Царство
Починал 6 ноември 1933
Софија, Бугарија
Од лево на десно, прв Ѓорче Петров, четврт Тодор Александров, шести Андреј Љапчев, седми Симеон Радев, осми Војвода Стаматов

После Првата светска војна Љапчев е избран за Министер на војната на Бугарија (28 ноември 1918 – 7 мај 1919). Подоцна во 1926 година е избран за премиер на Царството Бугарија и на таа позиција останал до 1931 година.

Во историјата е запаметен по неговата политичка максима „Со кротце, со благо и со малце кьотек“ (Полека, нежно и со малку ќотек).

ИзвориУреди

  1. Виктор Цветаноски, "Македонците крем на бугарското општество" (5), "Ресенецот Љапчев бил бугарски Бизмарк", "Утрински весник", број 2861, сабота, 13 декември 2008.