Бугарска комунистичка партија

Бугарската комунистичка партија (БКП) е политичка партија, која управувала со Народна Република Бугарија во периодот од 1946 до 1990 година.

Бугарска комунистичка партија
Българска комунистическа партия
Прв лидерДимитар Благоев
Последен лидерПетар Младенов
Основана1903
Распуштена3 април 1990
Отцепена одБугарска работничка социјалдемократска партија
ШтабСофија, Народна Република Бугарија
ИдеологијаКомунизам
Марксизам–Ленинизам
Меѓународна припадностКоминтерна (1919–1943), Информбиро (1948–1956)
Боицрвена, бела
Политика на Бугарија
Политички партии
Избори

Основана е во 1919 година како наследник на БРСДП (т.с.) и го прифаќа името "БКП (тесни социјалисти)". Висок орган на БКП е конгресот. За раководство на политичката и организациската работа меѓу пленумите ЦК избира Политбиро и Секретаријат.

На 3 април 1990 година вонредниот конгрес на БКП го менува името на партијата на Бугарска социјалистичка партија [1].

ИзвориУреди