Бугарска армија

Бугарска армија (на бугарски: Българска армия) е името, со кое се означуваат вооружените сили на Кнежевство Бугарија (1879-1908), Царство Бугарија (1908-1947), Народна република Бугарија (1946-1990) и Република Бугарија (1990-).

Бугарска армија
Воено знаме на Бугариjа
Воено знаме на Бугариjа
Доброволци во бугарската војска, од Македонија (1900)
Луѓе
Активна војска 39,000
Способни за војска мажи, на возраст 16-49 : 1,364,029
Воени трошоци
Во долари $1,339 милиарди
Проценет БДП 2,1%

ИзвориУреди