Список на острови во Средоземното Море

список на статии на Викимедија

Ова е список на острови во Средоземното Море.

Двата најголеми острови во Средоземното Море: Сицилија и Сардинија, се дел од Италија

По површина Уреди

  Име Слика Држава Површина (км2) Население Главен/Најголем град
1 Сицилија     Италија 25,834 5,010,000 Палермо
2 Сардинија     Италија 24,100 1,656,000 Каљари
3 Кипар     Кипар
  Акротири и Декелија (UK)
  Северен Кипар[Белешка 1]
9,251 1,088,503 Никозија/Лефкозија
4 Корзика     Франција 8,681 322,000 Ајачо
5 Крит     Грција 8,312 624,000 Ираклион
6 Евбеја     Грција 3,655 218,000 Халкида
7 Мајорка     Шпанија 3,640 846,000 Палма
8 Лезбос     Грција 1,630 90,000 Митилена
9 Родос     Грција 1,398 117,000 Родос
10 Хиос     Грција 842 52,000 Хиос

Белешки Уреди

  1. Турската Република Северен Кипар контролира една третина од островот Кипар и е призната само од страна на Турција.