Список на градови во Хесен по население

список на статии на Викимедија

Ова е список на сите градови и општини во германската покраина Хесен со повеќе од 20.000 жители.[1] Во 2017 г. овој услов го задоволувале 59 градови. На овој список се наведени само поединечните општини во градските граници, а не општини или приградски населби во рамките на урбани агломерации.

СписокУреди

 
Франкфурт на Мајна
 
Франкфурт на Мајна
 
Висбаден
 
Касел
 
Дармштат
 
Марбург
 
Фулда
 
Лимбург на Лана

Во табелава се наведени 59 градови и општини во Северна Рајна-Вестфалија со население од барем 20.000 жители во 2017 г. според проценките на Сојузната статистичка служба на Германија.[2] Главниот град на покраината е претставен со задебелени букви.

  1. Редно место на градот според населението на 31 декември 2017 г. согласно проценките на Сојузната статистичка служба на Германија[2]
  2. Име на градот[2]
  3. Округот во кој се наоѓа градот (градовите кои се окрузи сами по себе се нарекуваат безокружни градови или урбани окрузи)[2]
  4. Население на 31 декември 2017 г. согласно проценките на Сојузната статистичка служба на Германија[2]
  5. Население на 9 мај 2011 г. според Пописот на ЕУ од таа година[3]
  6. Површина на градот на 31 декември 2017 г.[2]
  7. Густина на населеноста на 31 декември 2017 г.[2]
Место Град Округ Население
(2017)
Население
(2011)
Површина
(км2)
Густина
(жит/км2)
1 Франкфурт на Мајна безокружен град 746.878 667.925 248 3.008
2 Висбаден безокружен град 278.654 269.121 204 1.366
3 Касел безокружен град 200.736 190.765 107 1.880
4 Дармштат безокружен град 158.254 143.499 122 1.296
5 Офенбах на Мајна безокружен град 126.658 113.443 44,9 2.822
6 Ханау Мајна-Кинциг 96.130 86.803 76,5 1.257
7 Гисен Гисен 87.343 74.776 72,5 1.204
8 Марбург Марбург-Биденкопф 76.226 71.683 124 615,1
9 Фулда Фулда 67.973 64.414 104 653,3
10 Риселсхајм Грос-Герау 64.922 58.765 58,3 1.114
11 Бад Хомбург Горен Таунус 53.884 51.370 51,2 1.053
12 Вецлар Лана-Дил 52.828 50.826 75,7 698,1
13 Оберурзел Горен Таунус 46.069 44.088 45,4 1.015
14 Родгау Офенбах 44.725 42.919 65,0 687,7
15 Драјајх Офенбах 41.548 39.389 53,3 779,5
16 Бенсхајм Бергштрасе 40.326 39.253 57,8 697,3
17 Хофхајм Мајна-Таунус 39.692 37.842 57,4 691,7
18 Мајнтал Мајна-Кинциг 38.930 35.805 32,4 1.202
19 Ланген Офенбах 37.527 34.939 29,1 1.289
20 Ној-Изенбург Офенбах 37.512 34.708 24,3 1.543
21 Лимбург на Лана Лимбург-Вајлбург 34.989 33.583 45,1 775,0
22 Мерфелден-Валдорф Грос-Герау 34.315 32.380 44,1 777,2
23 Диценбах Офенбах 34.055 31.845 21,7 1.572
24 Фирнхајм Бергштрасе 33.989 32.615 48,4 702,3
25 Бад Филбел Ветерау 33.745 31.280 25,7 1.314
26 Лампертхајм Бергштрасе 32.609 31.037 72,3 451,1
27 Бад Наухајм Ветерау 32.102 30.210 32,5 986,5
28 Бад Херсфелд Херсфелд-Ротенбург 29.767 28.610 73,8 403,2
29 Таунусштајн Рајнгау-Таунус 29.746 28.365 67,0 443,8
30 Фридберг Ветерау 28.962 27.337 50,2 577,3
31 Келкхајм Мајна-Таунус 28.829 27.685 30,6 940,6
32 Милхајм на Мајна Офенбах 28.318 26.847 20,7 1.370
33 Редермарк Офенбах 27.840 26.262 30,0 928,3
34 Баунатал Каел 27.704 27.378 38,3 724,1
35 Хатерсхајм на Мајна Мајна-Таунус 27.479 24.773 15,8 1.738
36 Грисхајм Дармштат-Дибург 27.258 25.511 21,6 1.265
37 Буцбах Ветерау 26.016 23.885 107 244,1
38 Вајтерштат Дармштат-Дибург 25.843 23.675 34,4 751,3
39 Хепенхајм Бергштрасе 25.755 24.895 52,1 494,0
40 Фридрихсдорф Горен Таунус 25.268 24.323 30,2 837,8
41 Пфунгштат Дармштат-Дибург 25.020 23.829 42,5 588,3
42 Грос-Герау Грос-Герау 24.839 23.739 54,5 455,9
43 Идштајн Рајнгау-Таунус 24.811 23.271 79,7 311,3
44 Обертсхаузен Офенбах 24.722 23.785 13,6 1.815
45 Корбах Валдек-Франкенберг 23.631 23.505 124 190,6
46 Ридштат Грос-Герау 23.591 21.557 73,7 320,0
47 Диленбург Лана-Дил 23.471 23.874 83,9 279,8
48 Гелнхаузен Мајна-Кинциг 22.873 21.801 45,2 506,2
49 Бад Зоден Мајна-Таунус 22.563 21.061 12,6 1.798
50 Карбен Ветерау 22.049 21.149 43,9 501,8
51 Бидинген Ветерау 22.043 20.871 123 179,4
52 Ешборн Мајна-Таунус 21.419 20.364 12,1 1.766
53 Штаталенфорф Марбург-Биденкопф 21.348 20.722 78,3 272,7
54 Флерсхајм на Мајна Мајна-Таунус 21.260 19.924 22,9 926,4
55 Зелигенштат Офенбах 21.250 20.048 30,9 688,8
56 Грос-Умштат Дармштат-Дибург 21.104 20.699 86,8 243,0
57 Херборн Лана-Дил 20.688 20.632 63,8 324,3
58 Брухкебел Мајна-Кинциг 20.390 20.227 29,7 686,8
59 Нидерау Мајна-Кинциг 20.120 19.853 46,7 430,6

НаводиУреди

  1. „Laufende Stadtbeobachtung – Raumabgrenzungen“. Bundesinstitut für Bau-, Stadt- und Raumforschung. Архивирано од изворникот на 1 октомври 2017. Посетено на 15 февруари 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 „Homepage - Federal Statistical Office (Destatis)“. www.destatis.de.
  3. „Bevölkerung nach Geschlecht für Kreise und kreisfreie Städte“ (XLS). Wiesbaden: Federal Statistical Office of Germany. 10 април 2014.

Надворешни врскиУреди