Славољуб Слава Богојевиќ

роден 1922г., починал 1978г.

Славољуб Слава Богојевич (роден на 31 Март 1922г. — Белград, а починал на 15 декември 1978 г. (бил српски сликар.)

Славољуб Слава Богојевиќ

Биографија уреди

Завршуил Академија на Ликовни Уметности во Белградво 1951г. кај проф. Недељко Гвозденович и специјализација кај проф. Зоре Петровиќ. Бил со многу немирен дух: беше пилот и падобранец, поет, работеше во студиото на уметниците при Народен Театар во Белград кај Јован Бијелич, сликал фрески и ѕидни композиции, но и на кутии од кибритчиња. Живеел наКорчула во Париз и живеел во Атина. Изложувал со групата "единаесет" (Возаревич, Бата Михајлович, Омчикус, Бокшан...), во Париз со Бифе и Дифије бил член на "Ладе". Имал одржано серија самостојни изложби во Југославија, Венеција, Амстердам, Рим, Атина.

Неговиот стил на живеење е разновиден. Тој пробал различни теми - од урбани пејзажи, портрети и цвеќиња, мртва природа до митолошки сцени. Се движел од симболистичка асоцијативна визија блиска до царството на лирската апстракција, до надреализам и енформални и геометриски стилизирани форми.

Неговата работа е недоволно изучувана и проучувана.

Закопан во Алјата на достоинствени граѓани на Новите гробишта.

Самостојни изложби уреди

 • 1952. Белград, Галерија Улус;
 • 1955. Белград, Галерија, Узун Миркова 1; Нови Сад, Младински Трибун; Загреб, Галерија УЛУХ, ЛИКУМА Салон;
 • 1956. Париз, Галерија Курс д, Ингрес;
 • 1957. Белград, Галерија на графичкиот колектив; Белград, Домот на Културата На Западниот Врачар (Слободан И Славољуб Богојевич);
 • 1958, Белград, студио 212, графити и бронза;
 • 1959. Белград, Галерија на Музејот за Применета Уметност; Белград, Работнички Универзитет - Изложбена Галерија; Скопје, Работнички Универзитет; 1961.Белград, Галерија на графички колектив, акварел, скулптура;
 • 1962. Белград, Графичка Колективна Галерија,
 • 1964. Ниша, Форт Изложба Павилјон,
 • 1965. Белград, Салон На Модерната Галерија; Белград, Салон На Музејот На Модерна Уметност;
 • 1966. Штип, работнички Универзитет,
 • 1969. Санкт Петербург, Мал Уметнички Салон, цртежи;
 • 1971. Белград, Галерија на графичкиот колектив, "твој рудник"; Сомбор, уметничка галерија на културно-пропагандниот центар; Белград, уметничка галерија на КПК; Штип, Работнички Универзитет "Ванчо Прце"; река, Галерија на ЈНА Куќа, Венеција; Белград, Галерија на графичкиот колектив, "мој аквариум".
 • 1975. Амстердам, изложбена сала на туристичката организација; Галерија Херцег Нови, Јосип Бепо Бенковиќ; Рим, Галерија ;
 • 1976. Атина, Антиној Културен Центар; Рим, ;
 • 1983. Земун, Сцената На Националниот Театар;
 • 1986, Дом На Културата И Спортот;
 • 1988, Белград, Културен Центар Калерија, "непозната Слава".

Збирка песни уреди

 • "Од — до", Багдала, Крушевац, 1969.

Награди уреди

 • Прва награда за постер, Белград (1947г. и 1949 година.);
 • Златна плакета УЛУС (1960);
 • Награда на здружението на туристи од Белград на изложбата "УЛУС 66", Белград (1966);
 • Награда ,,Цветна Скадарлија“, Белград (1968).

Листа на литература уреди

 • Миодраг Б. Протиќ: Изложба на слики од Славољуб Богојевиќ, Книжевен весник, Белград, 16. 2. 1952,
 • Мика Поповиќ: Изложба на слики на Славољуб Богојевиќ, Нин, Белград, 17. 2. 1952,
 • Предраг Палавестра: Предговор кон каталогот на соло изложба, Галерија Узун Мирков 1, Белград, 1955,
 • Здравко Вучиниќ: Славољуб Слава Богојевиќ, Галерија Продажба Белград, 2008,

Види ги сите уреди

Надворешни врски уреди