Миодраг „Миќа“ Поповиќ (23 јуни 1923 – 23 декември 1996) бил српски сликар, експериментален режисер и една од главните фигури на југословенскиот црн бран.

Животот и работата уреди

Миќа Поповиќ е роден на 12 јуни 1923 година во Лозница.[1] Завршил гимназија во Белград.[1] По Втората светска војна, од која поголемиот дел ја поминал во Белград работејќи на чудни работи, се запишува на Академијата за ликовни уметности во Белград во 1946 година. Студирал кај Иван Табаковиќ. [2] Заедно со Бата Михајловиќ, Петар Омчикус, Милета Андрејевиќ, Љубинка Јовановиќ, Косара Бокшан и Вера Божичковиќ, во 1947 година отишол во Задар и ја формирал познатата „ Задарска група“. [2] По враќањето во Белград, им беше забрането да се вратат на универзитетските студии, бидејќи властите ја сметаа работата на задарската група како субверзивна, но подоцна, на сите им беше дозволено да се вратат, освен на Поповиќ, кој продолжи да студира на својата. [2]

Како сликар, Поповиќ е најпознат по неговиот неформален период (1958–1968) и неговото „Сликарство со сцени“ (од 1968 година). [2] Меѓу сликите од сцените, една од позабележителните беше „1 мај 1985 година“, [2] која ги спомена настаните околу наводниот напад на фармер во Косово по име Ѓорѓе Мартиновиќ.

Тој, исто така, снимил неколку филмови во 1960-тите, од кои два („Човек и право шуме“ и „Делије“) беа забранети од владата поради нивната антисоцијалистичка содржина. [2]

Миќа Поповиќ бил избран за редовен член на Српската академија на науките и уметностите во 1986 година. [2]

Пишани дела уреди

 • Судари и хармонија, (1954)
 • Во атеље пред ноќта, (1962)
 • Исходиште, (1983)
 • Велика Љубав Анис Хубер, (1999)
 • Путописни дневници (2006)

Филмови уреди

 • „Човек и правошуме“, филм Авала, 1963 г
 • Рој“, филм Авала, 1966 г
 • „Камени деспот“, Филмска Радна Заедница, 1967 г
 • „Делии“, Кино клуб, Белград, 1969 г
 • „Бурдуш“, филм Авала, 1970 г

Наводи уреди

 1. 1,0 1,1 Gavrić, Zoran (1987). Mića Popović. Mladinska knjiga. стр. 15, 18.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Miller 2007.

Книги уреди