Североисточнокавкаски јазици

огранок на кавкаските јазици

Североисточнокавкаски јазици (нашко-дагестански или севернокасписки јазици) — семејство на јазици што се говорат во Русија (Дагестан, Чеченија и Ингушетија), Азербејџан и Грузија. Ова е посебна група, одделна од северозападнокавкаската, чии јазици се наречени и „севернопонтски“.

ЈазициУреди

Семејство нахУреди

Аварско-андско семејствоУреди

Цеско семејствоУреди

Лак (изолат)Уреди

Даргиски дијалектиУреди

Хиналуг (изолат)Уреди

Лезгинско семејствоУреди

ПоврзаноУреди