Чеченски јазик (Нохчийн мотт / Noxçiyn mott; средновековен чеченски: نوًچین موت) — јазик што го зборуваат Чеченците во Чеченија, Русија.

Чеченски јазик
Нохчийн мотт 
Изговор: нохчијн мотт'
Зборуван во: Русија 
Регион: Кавказ
Вкупно говорници:
Јазично семејство: северни кавкаскии
 Чеченски јазик
 
Писмо: Чеченска азбука 
Статус
Службен во: Чеченија
Регулиран од:
Јазични кодови
ISO 639-1: ce
ISO 639-2: che
ISO 639-3: id=che che

Гласови

уреди

Самогласки

уреди
Предни
незаоблени
Предни
заоблени
Средни Задни
i i: y y: u u:
e̞: ø ø: ə o̞:
æ ɑ ɑ:

Согласки

уреди
  Лабијални Дентални Посталвеоларни Веларни Увуларни Фарингални Глотални
Носни m n          
Експлозивни p b t d k g q ʔ
Африкативни ʦ ʦʼ ʧ ʧʼ
Фрикативни f[1] s z ʃ ʒ x ɣ ħ h
Вевни r[2]
Апроксимантни ʋ l j

Наводи

уреди
  1. /f/ is found only in European loanwords
  2. /r/ is a tap [ɾ] according to some sources (http://ingush.narod.ru/chech/book/ch0405.gif Архивирано на 12 февруари 2006 г.) and a trill for others (Chechen-English, English-Chechen Dictionary by Nicholas Awde and Muhammad Galaev)