Лезгински јазик

јазик


Лезгински е североисточен кавкаски јазик, мајчин јазик на Лезгините . Јазикот се зборува во Русија поточно во Дагестан, Азербејџан и Казахстан од околу 450.000 луѓе. Јазикот е службен во Дагестан.

Лезгински јазик
лезги чӀал 
Изговор: лезги ч'ал
Зборуван во: Русија Азербејџан Казахстан 
Регион: Дагестан брег на Касписко Езеро
Вкупно говорници:
Јазично семејство: североисточнокавкаски
 Лезгински јазик
 
Писмо: Лезгинска азбука 
Статус
Службен во: Дагестан
Регулиран од:
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: lez
ISO 639-3: id=lez lez
A a Ä ä B b C c Č č Ch ch Čh čh D d
E e F f G g Ĝ ĝ H h I i J j K k
Kh kh L l M m N n Ħ ħ O o Ö ö P p
Ph ph Q q Qh qh R r S s Š š T t Th th
U u Ü ü V v X x Ẍ ẍ Y y Z z Ž ž