Североисточнокавкаски јазици

огранок на кавкаските јазици

Североисточнокавкаски јазици (нашко-дагестански или севернокасписки јазици) — семејство на јазици што се говорат во Русија (Дагестан, Чеченија и Ингушетија), Азербејџан и Грузија. Ова е посебна група, одделна од северозападнокавкаската, чии јазици се наречени и „севернопонтски“.

Јазици Уреди

Семејство нах Уреди

Аварско-андско семејство Уреди

Цеско семејство Уреди

Лак (изолат) Уреди

Даргиски дијалекти Уреди

Хиналуг (изолат) Уреди

Лезгинско семејство Уреди

Поврзано Уреди