СУ „Кирил Пејчиновиќ“ - Тетово

За други значења видете на појаснителната страница

Средно општинско училиште „Кирил Пејчиновиќ“ (албански: Gjimnazi „Kiril Pejçinoviq“) ― гимназија која се наоѓа во Тетово.

„Кирил Пејчиновиќ“
„Kiril Pejçinoviq“

Те гимназија.JPG
Место
Општина: Тетово
Место: Тетово
Основни информации
Основано: 1947
Директор: Намикќемал Мустафа
Настава на: македонски и албански
Контактни информации
Портал kirilpejcinovik.schools.edu.mk

Основање и развојУреди

Гимназијата била создадена во 1909 година под името „Кирил Пејчиновиќ“. Возобновена била со одлука на Президиумот на АСНОМ од 3 ноември 1944 година, а службено со работа започнала во февруари 1945 година. По основањето го добила името Народна гимназија, потоа Полна гимназија, а во 1956 година, станала Виша гимназија.[1] Од 1960 година, го носи името Гимназија „Кирил Пејчиновиќ“ Тетово.

Учество на натпревариУреди

Освоени наградиУреди

Познати личности кои учеле во ова училиштеУреди

Познати личности кои предавале во ова училиштеУреди

НастаниУреди

  • На 22 август 2007 биле украдени седум компјутери од гимназијата.[2]

НаводиУреди

  1. Архивски фондови и збирки, Скопје 2006, стр. 35
  2. Утрински весник - украдени седум компјутери од тетовската гимназија

Надворешни врскиУреди