Модел (личност)

занимање

Модел (од средно француски, modèle)[1], понекогаш нарекуван манекен, е личност вработена со цел на изложување и промовирање модни облеки или други производи за рекламни или промотивни цели или личност која позира за уметнички дела.

Gisele Bündchen at the Fashion Rio Inverno 2006.jpg

Моделот како тема во популарната музикаУреди

  • „Машки модел“ (англиски: Male Model) — песна на ирската панк-рок група Андертоунс“(The Undertones) од 1979 година.[2]
  • „Манекен“ (англиски: Mannequin) — песна на англиската панк-рок група Wire од 1977 година.[3]
  • „Поранешен супермодел“ (англиски: Ex-Supermodel) — песна на американската рок-група Guided By Voices од 1995 година.[4]
  • „Модел“ (англиски: Model) — песна на германската електро-поп група Крафтверк (Kraftwerk) од 1978 година.[5]


НаводиУреди