Во геометријата, ромбоид е четириаголник кој има два пара паралелни страни (т.е. е паралелограм), но соседните страни не се исти (т.е. не е ромб) и нема внатрешен агол од 90° (т.е. не е правоаголник).[1]  Од друга страна, поимот паралелограм вклучува и ромбоиди, ромбови, правоаголници и квадрати.

Ромбоид
Ромбоид е паралелограм кој не ниту ромб ниту правоаголник
ВидЧетириаголник
Рабови и темиња4
Група на симетријаC2
Плоштинаh·a
Обем2a+2b
Својстваиспакнат
Ромбоид е паралелограм кој не е ромб, ниту правоаголник, ниту квадрат.

Формули и особини на ромбоид

уреди

Види и паралелограм.

 • Ромбоид е паралелограм
  • Спротивните страни се складни (со иста должина).
  • Спротивните (внатрешните) агли се складни (со иста големина).
  • Соседните агли се суплементни (збирот им е 180°).
 • Ромбоид не е ромб.
  • Соседните страни на ромбоид не се складни.
  • Дијагоналите на ромбоид не ги преполовуваат внатрешните агли.
 • Ромбоид не е правоаголник.
  • Соседните агли на ромбоид не се складни. (Бидејќи ромбоидот е паралелограм, збирот на соседните агли е 180°. Доколку беа складни би биле по 90° и фигурата би била правоаголник.)
  • Дијагоналите на ромбоид не се складни.

Симетрија

уреди

Впишана и опишана кружница

уреди

Поврзани теми

уреди

Наводи

уреди
 1. Weisstein, Eric W. (2013). „Ромбоид“ (англиски). Math World- A Wolfram Web Resource. Посетено на 1 септември 2013.
 2. Andreescu, Titu; Enescu, Bogdan (2006). Mathematical Olympiad Treasures. Birkhäuser. стр. 64–68. ISBN 978-0817682521..
 3. Usiskin, Zalman; Griffin, Jennifer; Witonsky, David; Willmore, Edwin (2008). „10. Cyclic quadrilaterals“. The Classification of Quadrilaterals: A Study of Definition. Research in mathematics education. IAP. стр. 63–65. ISBN 978-1-59311-695-8.