Обем (геометрија)

Во геометрија, обем е периметар на круг, односно должината околу кругот (должината на кружницата).[1][2][3] Физичка величина за обем е должина. Обем на круг има посебно место во геометрија и тригонометрија.

Обем (L) на кружница.

Забелешка: Денес често се користи зборот периметар наместо зборот обем, па затоа се користи буквата L и за обем.

Обем, односно периметар на круг или кружница e:


или


каде што точката · означува множење и

е ознака за периметар (обем),
е математичка константа пи ()
е полупречник на кругот или кружницата
е пречник на кругот или кружницата, односно

Обемот и константата πУреди

D=1 cm => L=π cm R=1 cm => L=2π cm
Кога пречникот на еден круг има должина 1 единица, обемот има должина π единици. Кога полупречникот на еден круг има должина 1 единица, обемот има должина 2π единици.

ЛитератураУреди

  1. San Diego State University (2004). „Perimeter, Area and Circumference“ (PDF). Oxford University Press. Архивирано од изворникот (PDF) на 2014-10-06. Посетено на 2013-08-23. (англиски)
  2. C.Clapham, J.Nicholson (2009). „Oxford Concise Dictionary of Mathematics“ (PDF). Addison-Wesley. стр.138 (англиски)
  3. Math Open Reference. „Circumference, Perimeter of a Circle“. (англиски) интерактивен

Поврзани темиУреди

Надворешни врскиУреди