Во геометријата, раб (или „страна“ во планиметријата) е еднодимензионална отсечка која поврзува две спротивни бездимензионални темиња кај еден многуаголник.

Раб помеѓу две темиња
Триаголникот има три раба (страни)

Една затворена рамнинска низа од рабови сочинува многуаголникстрана).

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди