Метрополитенската област Франкфурт Рајна-Мајна, често едноставно нарекувана Франкфурт Рајна-Мајна, област Франкфурт Рајна-Мајна или област Рајна-Мајна (германски: Frankfurt/Rhein-Main, скратено FRM) — втората по големина метрополитенска област во Германија, со вкупно население над 5,8 милиони. Метрополитенскиот регион се наоѓа во централниот западен дел на Германија и се протега во делови на три сојузни покраини: Хесен, Рајнска област-Пфалц и Баварија, како и градовите Франкфурт на Мајна, Висбаден, Офенбах, Мајнц, Дармштат и Ашафенбург.

Метрополитенски регион
Франкфурт/Рајна-Мајна

Metropolregion Frankfurt/Rhein-Main
Карта на метрополитенскиот регион Франкфурт Рајна-Мајна
Карта на метрополитенскиот регион Франкфурт Рајна-Мајна
Држава Германија
Покраини Хесен
 Рајнска област-Пфалц
 Баварија
Најголеми градовиФранкфурт на Мајна
Дармштат
Мајнц
Офенбах
Висбаден
Управа[1]
 • ВидИздвоена асоцијација за планирање Франкфурт/Рајна-Мајна
 • Директор на здружениетоХајко Касекерт (ДХС)
Површина
 • Метро14,800 км2 (5,714 ми2)
Население
 • Метро5,800,000
 • Метро391,89/км2 (1,015,0/ми2)
Часовен појасCET (UTC+1)
БДП2004
номинален152,1 милијарди € (6. во ЕУ)
Мреж. местоhttp://www.planungsverband.de/

Полицентричниот регион е именуван по неговиот средишен град Франкфурт на Мајна и двете реки Рајна и Мајна. Областа Франкфурт Рајна-Мајна официјално е означена како европски метролитенски регион од германското сојузно министерство за транспорт, градежништво и урбанистички работи и зафаќа површина од околу 13.000 квадратни километри.

ПоделбиУреди

Рајна-Мајна е полицентричен метрополитенски регион, но економската големина и политичката тежина на градот Франкфурт го поставува во многу моноцентричен однос со нејзиниот поширок појас. Од почетокот на 1970-тите, метрополитенската област Франкфурт на Мајна германски: Ballungsraum Frankfurt/Rhein-Main) — дефинирана како област, која ги опфаќа градовите Франкфурт и Офенбах и нивните непосредни соседни окрузи. Административниот округ Дармштат на покраината Хесен може да се гледа како на следна административна поделба, којшто лежи целосно во метрополитенскиот регион и понатаму ги вклучува градовите Дармштат и Висбаден и голем број на поголеми окрузи. На следното ниво, метрополитенскиот регион исто така ги вклучува градовите и окрузите на Мајнц и Ашафенбург во двете погранични сојузни покраини Рајнска област-Пфалц и Баварија.

Метрополитенска област/Метрополитенски регионУреди

Хиерархија на планските тела Поголеми градови Површина Население
Франкфурт на Мајна 248 км² 670.095
+ Офенбах на Мајна 45 км² 118.245
Франкфурт на Мајна метрополитенска област[2] 4.305 км² 2.517.561
+ Висбаден 204 км² 275.489
+ Дармштат 122 км² 142.191
Административен округ Дармштат 7.445 км² 3.778.689
+ Мајнц 98 км² 196.784
+ Ашафенбург 63 км² 68.646
метрополитенски регион Франкфурт/Рајна-Мајна 14.800 км² 5.800.000

Поголеми урбани зониУреди

Евростат Urban Audit го дели регионот Франкфурт/Рајна-Мајна во четири поголеми урбани зони (ПУЗ). Овие четири урбани зони се исклучуваат од бројот на окрузи во метрополитенската област.

Поголеми урбани зони Поголеми градови Површина Население
поголема урбана зона Франкфурт на Мајна[3][4][5] 4.305 км² 2.517.561
Франкфурт на Мајна 248 км² 670.095
Офенбах на Мајна 45 км² 118.245
поголема урбана зона Висбаден[6][7] 1.015 км² 459.633
Висбаден 204 км² 275.489
поголема урбана зона Дармштат[8][9] 781 км² 430.993
Дармштат 122 км² 142.191
поголема урбана зона Мајнц[10][11] 704 км² 386.173
Мајнц 98 км² 196.784
Франкфурт/Рајна-Мајна 6.805 км² 3.794.360

Градови и окрузиУреди

Град или округ Површина Население
Франкфурт на Мајна
 
248 км² 670.095
Офенбах на Мајна
 
45 км² 118.245
Офенбах (округ)
 
356 км² 337.986
Мајна-Кинцих (округ)
 
1.398 км² 407.022
Ветерау
 
122 км² 142.191
Горен Таунус
 
482 км² 226.290
Мајна-Таунус
222 км² 226.467
Дармштат
 
122 км² 142.191
Дармштат-Дибург (округ)
 
659 км² 289.102
Грос-Герау (округ)
 
453,05 км² 253.502
Висбаден
 
204 км² 275.489
Рајнгау-Таунус
 
98 км² 196.784
Вкупно Хесен 7.445 км² 3.778.689
Град или округ Површина Население
Мајнц
 
98 км² 196.784
Мајнц-Бинген
 
606 км² 201.451
Вормс
109 км² 81.784
Алцој-Вормс (округ)
588 км² 124.758
Вкупно Рајнска област-Пфалц 1.405 км² 604.777
Ашафебург
 
63 км² 68.646
Ашафенбург (округ)
699 км² 173.946
Милтенберг (округ)
 
716 км² 130.009
Вкупно Баварија 1.478 км2 372.601
Франкфурт/Рајна-Мајна
метрополитенски регион
14.800 км² 5.800.000
 
Франкфурт е најважниот град во областа Рајна-Мајна
 
Стариот град на Мајнц
 
Замок Јоханисбург во Ашафенбург
 
Германска куќа на Голдсмит (German: Deutsches Goldschmiedehaus) во Ханау (старата градска куќа)

СообраќајУреди

Растот на оваа област главно може да се бара во поволните комуникации, кои ги промовира раната индустријализација. Меѓутоа, денес, значењето на индустриското учество во голема мера се заменува со банкарство, трговија и логистика. Франкфурт лежи во населената Сина банана, која поминува покрај долината на Рајна и градот е отскочна штица од и до одредени делови на Швајцарија и јужна Германија. Рајна-Рур е достапна за еден час патување брзата железничка линија Келн-Франкфурт и воздушната линија Франкфурт-Берлин е најпрометната во германскиот домашен воздушен сообраќај.

Меѓународниот аеродром Франкфурт е најпрометниот аеродром за патнички сообраќај во Германија и еден од трите најпрометни аеродроми во Европа. Притоа, заедно со силните железнички врски, исто така, служи како главен транспортен центар.

ОбразованиеУреди

Метрополитенскиот регион Франкфурт/Рајна-Мајан е дом на пет универзитети и повеќе од 20 делумно постдипломски колеџи, со вкупно над 200.000 студенти. Најголемиот универзитет е Универзитетот Франкфурт, а најстариот е Универзитетот Мајнц (Универзитет Мајнц-Јоханес Гутенберг), првично основан во 1477 година. Други универзитети се:

Познати високи школи и универзитети за применети науки (Fachhochschulen) се:

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди

Координати: 50°06′ N; 8°42′ E / 50.1° N; 8.7° E / 50.1; 8.7