Рабетинкол

историско-географска област во Македонија
(Пренасочено од Рабетино (област))

Рабетинкол (позната и како Рабетино или Рабетинска Река) — историско-географска област во западниот дел на Македонија. Областа ги опфаќа селата источно од градот Кичево, долж сливот на Рабетинска Река.

Панорама на селото Рабетино

Села уреди

Селата долж течението на Патејчка и Рабетинска Река влегуваат во рамки на областа. Според истражувањата на Тома Смиљаниќ во периодот од 1921-1926 година самата област ја поделил на две помали целини:[1]

Рабетинкол

Горно Рабетино

 1. Рабетино
 2. Дупјани
 3. Патец
 4. Козичино
 5. Светораче
 6. Речани
 7. Крушица
 8. Орланци
 9. Челопеци
 10. Миокази

Долно Рабетино

 1. Лисичани
 2. Дворци
 3. Пласница
 4. Преглово
 5. Латово
 6. Русјаци
 7. Ореовец
 8. Ижиште

Сепак, традиционално, Рабетинкол претставува само целината Горно Рабетино, односно селата долж сливот на Рабетинска Река, додека оние долж реката Треска, кои се водат како Долно Рабетино припаѓаат на областа Долно Кичево.

Наводи уреди

 1. Смиљанић, Тома, (1935) Кичевија, Насеља и порекло становништва. Београд, САНУ

41°32′N 21°04′E / 41.533° СГШ; 21.067° ИГД / 41.533; 21.067