Посавина (хрватски: Posavina, српски: Посавина или Posavina, и босански: Bosanska Posavina) е име на регионот околу реката Сава. Овој регион се протега во Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Србија.

Карта на басенот на реката Сава. Посавина е областа по самата река Сава.

Градови во Посавина уреди

Посавски градови во Хрватска
Посавски градови во Босна
Посавски градови во Србија

Наводи уреди

Поврзано уреди