Петар или Петруш Карев (Крушево, 1879Скопје, 1951) — македонски револуционер, социјалист и брат на Никола Карев и Ѓорѓи Карев.

Учествувал на Првата социјалистичка конференција во Македонија, одржана во близина на Крушево во јуни 1900 година. Станал член на Крушевскиот окружен комитет на МРО во 1904 година. Бил во отомански затвор во 1910 година. Во текот на 1945 година бил осуден и животот го завршил во затворот во Идризово.[1] Според друг извор, Петар Карев починал во 1968 година.[2]

НаводиУреди

  1. „Македонска енциклопедија“, МАНУ, Скопје, 677 стр.
  2. Дарко Јаневски, „Каде е закопан братот на Карев ликвидиран во Идризово?“