Оливер Кромвел

Оливер Кромвел (Хантингдон, 25 април 1599Лондон, 3 септември 1658) — водач на парламентарните сили во Англиската граѓанска војна. По победата над ројалистите, ја укинал монархијата и во 1653 станал лорд-протектор на Англија, Шкотска и Ирска. Две години по неговата смрт монархијата била обновена.

Оливер Кромвел
Oliver Cromwell.jpg
Роден 25 април 1599
Хантингтон
Починал 3 септември 1658
Лондон

Граѓанска војнаУреди

Кога во 1642 избила војна помеѓу кралот и парламентот и имало отворен конфликт во граѓанска војна каде што дошла до израз неговата способност за организација и водство. Неговите коњаници одиграле одлучна улога во големата победа на Парламентот врз ројалистите кај Марстон Мур во 1644 година. Подоцна станал заменик врховен заповедник во војската на Парламентот. Кралот Чарлс I бил осуден на смрт и обесен во 1649 година, укината била монархијата, а Англија станала република со назив Комонвелт или слободна држава. Кромвел ги покрил Ирска и Шкотска, постигнал големи успеси во војувањето со Холандија и Шпанија и бил прогласен за доживотен лорд-протектор.