Облешевска парохија

парохија на МПЦ-ОА

Облешевската парохија е дел од Кочанското архијерејско намесништво на Брегалничката епархија. Парохиски свештеник е Васо Николовски (2011). Во состав на оваа парохија се селата: Облешево, Тркање, Теранци, Чифлик, Бурилчево.

Цркви уреди

Ова е список на црквите во парохијата. Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место изградена слика
Црква „Св. Недела“ Облешево 1976  
Црква „Св. Јован Крстител“ Облешево во изградба  
Црква „Св. Никола“ Тркање 1830
Црква „Св. Ѓорѓи“ Тркање 1975
Црква „Св. Димитриј“ Тркање н/п
Црква „Св. Петка“[1] Тркање н/п
Црква „Св. Атанасиј“ Теранци 1973
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Чифлик 1992
Црква „Св. Наум Охридски“[2] Чифлик 2004
Црква „Св. Богородица“ Бурилчево 12 век
Црква „Св. Трифун“[3] Кучичино 2011

Наводи уреди

  1. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2016-11-01. Посетено на 2016-11-18.
  2. „Во Чифлик, општина Чешиново-Облешево осветена прва црква“. Иди Види. 18 мај 2008. Посетено на 2011-09-01.
  3. „Камен темелник за изградба на нова црква во с. Кучичино - кочанско“. Брегалничка епархија. 5 март 2011. Архивирано од изворникот на 2016-03-05. Посетено на 2011-09-01.