Национална вселенска организација (Република Кина)

Националната вселенска организација (NSPO) (кинески: 國家太空中心 / Kuochia Taikung Chunghsin), порано позната како национално биро за вселенска програма) е цивилна владина вселенска агенција на Тајван. NSPO моментално се занимава со развивање на технологии и изработка на сателитот од серијата на FORMOSAT за Земјино набљудување.

Национална вселенска организација
國家太空中心
NSPO.png
Логото на NSPO
СопственикFlag of the Republic of China.svg Тајван
ОснованаСептември 1961
Главен штабСин-Чу
УправникД-р Ж.Ж. Миау

Главниот штаб на NSPO е сместен во Син-Чу, Тајван.

ПрограмаУреди

Надворешни врскиУреди