Национален парк Фрушка Гора

Националниот парк Фрушка Гора се наоѓа во Војводина, Србија, недалеку од Нови Сад. Во 1960 година бил прогласен за национален парк.[1]

Поповичко Езеро
Административна зграда во Сремска Каменица

Највисокиот врв е Црвен Чот (539 м), а најважен туристички центар е Иришки Венец.[2][3] Се протега по десниот брег на Дунав, долг 78 километри и широк 15 километри. Создавањето на планината започнало во мезозоикот, пред 90 милиони години; научниците го нарекуваат „огледало на геолошкото минато“.[4] На него се пронајдени 164 животински фосилни видови, стари околу 123 милиони години. Флората на Фрушка гора се состои од околу 1500 растителни видови.[5]

Фрушка гора е богата со шуми од даб, габер, бука, липа и други дрвја, со над 50 заштитени растителни видови.

На планината има неколку археолошки наоѓалишта (неолит, бакарно, бронзено и римско време), како и старите манастири Фрушка Гора (вкупно 17), изградени од крајот на 15 до 18 век, познати по својата специфична архитектура, богатите ризници, библиотеки и фрески. Центарот на администрацијата на Националниот парк е во Сремска Каменица.[6]

Име уреди

Името на националниот парк потекнува од името на истоимената планина, а самото име Фрушка гора во својата придавска форма го носи етнонимот „Фруг“ што значи Франк (Франкската држава на крајот на 8 и почетокот на 9 век се протегала сè до овде), а со тоа и името на оваа планина го зачувувало сеќавањето на состојбата од античките времиња.[3]

Географија уреди

Паркот се состои од осамена островска планина во Панонската Низина. Кон југ и север, Фрушка Гора е многу поделена со планински и речни текови, со поединечни странични гребени кои се протегаат од главниот тесен гребен, најчесто со многу стрмни падини. Северната падина на Фрушка Гора е поостра од јужната, поради пресекот на Дунав. Исто така, светлото плато што ја опкружува Фрушка гора има помала ширина и моќ на северната страна, поради споменатите околности.

Врвови уреди

На Фрушка Гора има девет врвови кои надминуваат надморска височина од 500 метри:[2]

 • Црвен чот (539)
 • Павласов чот (531)
 • Исин Чот (522)
 • Иришки Венец - ТВ кула (516)
 • Црвен варовник (512)
 • Иришки Венец - споменик (509)
 • Лединачки црн чот (507)
 • Кралски стол (502)
 • Плетена анта (500)

Географско-туристичка положба уреди

Националниот парк Фрушка Гора има поволна туристичка и географска положба. Преку Нови Сад и Белград, тој е добро поврзан со патишта: Нови Сад-Белград, Нови Сад-Рума-Шабац, Нови Сад-Бачка Паланка-Илок-Шид, Нови Сад-Белград-Нестин-Илок и неколку патишта од понизок ред кои се блокирани ја преминуваат планината. На сите патни линии има претежно постојани автобуски линии. Што се однесува до железничкиот сообраќај, тука е пругата Суботица-Нови Сад-Белград, која се разгранува од Белград кон Ниш и Бар. Автобуската и железничката станица во Нови Сад е оддалечена 15 километри од Фрушка Гора, а 50 километри од Белград. Аеродромот Сурчин (Белград) е на 55 километри од Националниот парк.

Пасиштата и плодното земјиште, лозјата и овоштарниците ги красат падините и долните делови на Фрушка гора, додека површините над 300 метри надморска височина се покриени со густи листопадни шуми.

Галерија уреди

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. „NACIONALNI PARK FRUŠKA GORA“ Архивирано на 6 октомври 2014 г., . Посетено на 2. јануара 2014.
 2. 2,0 2,1 „Листа планинских врхова у Србији на сајту Планинарског савеза Војводине“ (PDF). Планинарски савез Војводине (српски). Посетено на 4. 5. 2018. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 3. 3,0 3,1 „Национални парк Фрушка гора“, . Посетено на 2. јануара 2014.
 4. „Nacionalni park Fruška gora“ Архивирано на 6 октомври 2014 г., . Посетено на 2. јануара 2014.
 5. „Nacionalni park Fruška gora“ Архивирано на 2 јануари 2014 г., . Посетено на 2. јануара 2014.
 6. „Национални парк Фрушка гора Архивирано на 2 јануари 2014 г., документациона основа. Посетено на 2. јануара 2014.

Надворешни врски уреди